Wegański makowiec i sernik na kilka sposobów. Bartek Boratyn z "Dzień dobry TVN" zdradza swoje przepisy

2023-12-22 5:14

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez makowca czy sernika. To tradycyjne polskie ciasta, które od lat stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Pięknie przyozdobione są często ozdobą świątecznego stołu. Specjalnie dla czytelników "Super Expressu", swoimi przepisami podzielił się Bartek Boratyn, którego znamy z "Dzień dobry TVN".

Wegański makowiec z bakaliami

Składniki:

2 banany

1 łyżka soku z cytryny

1/3 szklanki oleju kokosowego

jabłko kwaśne

łyżka soku z cytryny

600 g masy makowej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego

ulubione bakalie i orzechy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

tabliczka gorzkiej czekolady

1/3 szklanki kokosowego mleka

ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę posmarować olejem. Do dużej miski włożyć banany oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.

Do miski z bananami dodać rozpuszczony olej, starte jabłko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, wyłożyć do foremki i piec 40-45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. W małym rondelku rozpuścić czekoladę z kokosowym mlekiem, oblać ciasto i posypać ulubionymi bakaliami. Kroić po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

Jeśli chcemy zrobić wersję tradycyjną, najlepiej zastąpić banany jajkami, a olej kokosowy masłem.

Bartek Boratyn z DD TVN dzieli się przepisami na świąteczne wypieki

i

Autor: instagram

Serniki na dwa sposoby

Sernik polski

Przepis na foremki o średnicy 20 cm

1 kg twarogu tłustego zmielonego 3 razy

5 jajek

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1 pomarańczy

opcjonalnie rodzynki

laska wanilii

200 g cukru

Kruszonka na spód:

100 g masła

60 g cukru

175 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy na papier do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 st.

Do misy robota kuchennego wkładamy twaróg, do którego dodajemy cukier, wanilię, skórki owocowe i opcjonalnie rodzynki.

Na najmniejszych obrotach mieszamy aż połączą się składniki.

Pojedynczo dodajemy całe jajka. Dokładnie mieszamy. Na najmniejszych obrotach „ubijamy” ok. 3 min. za pomocą różki w robocie kuchennym.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na który wykładamy kruszonkę.

Masę serową wylewamy na kruszonkę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. na 100 min.

Na spód piekarnika ustawiamy foremkę z wodą, aby sernik mógł nie piec w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie bardziej delikatny i nam nie opadnie.

Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy ulubionymi owocami i bakaliami.

Sernik z masłem orzechowym

Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm 

Składniki

500 g serka mascarpone

400 g serka Philadelfia

100 g ksylitolu

3 łyżki masła orzechowego

4 jajka

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Kruszonka na spód

100 g miękkiego masła

80 g ksylitolu

180 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

Kruszonkę zagniatamy z podanych składników powyżej, następnie pieczemy na papierze do pieczenia ok. 15 min w temp. 180 st.

Po ostudzeniu wykładamy nią foremkę również wyścieloną papierem do pieczenia.

Do misy robota kuchennego dajemy serek mascarpone, serek Philadelfia, ksylitol, masło orzechowe i przyprawę do piernika. Mieszamy na wolnych obrotach.

Stopniowo dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Masę serowa przelewamy na upieczoną wcześniej kruszonkę i pieczemy ok. 80 minut w temp. 150 st. góra-dół w kąpieli wodnej (naczynie z woda dajemy na dno piekarnika).

Studzimy cała noc w lodówce, dekorujemy ulubionymi bakaliami i owocami.

Amanci PRL. Pamiętasz aktorów, którzy zagrali główne role męskie w kultowych filmach i serialach?

Pytanie 1 z 17
„Janosik”

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki