Wielkanoc u Magdy Gessler. Kosmiczna kwota za PÓŁ JAJKA! Inne ceny też szokują!

2022-04-06 16:26

Magda Gessler (69 l.) kolejny rok z rzędu wyszła z ofertą wielkanocnego menu "Delikatesów u Fukiera". Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. W porównaniu do Wielkanocy 2021, ceny, które i tak przyprawiały o zawrót głowy, znów bardzo podskoczyły. Sprawdźcie, ile zapłacicie za żur, makowiec lub pastę jajeczną, sygnowane nazwiskiem Gessler.

Wielkanoc u Magdy Gessler. Ceny szokują!

i

Autor: Akpa

Restauracja "U Fukiera" cieszy się ogromną popularnością. Dania z kuchni Magdy Gessler z pewnością wyróżniają się smakiem i wysoką jakością, jednak ich ceny przyprawiają o zawroty głowy. Sytuacja wygląda podobnie w "Delikatesach u Fukiera", gdzie można zakupić różnego rodzaju przetwory, sery, mięsa i dania w słoikach, soki.

Na stronie sklepu pojawiła się już wielkanocna oferta. Niestety, osoby, które planują postawić na świątecznym stole produkty sygnowane podpisem Gessler, nie będą zachwycone z informacji, że bardzo podrożały one w porównaniu do zeszłego roku… Już wtedy ceny dosłownie powalały na kolana. Jak zmieniły się obecnie? Sprawdźmy.

W 2021 roku za 200-gramowy słoik pasty jajecznej, zrobionej z wiejskich jaj, majonezu, chrzanu i szczypiorku trzeba było zapłacić 15 zł. Teraz jej cena podrożała niemal dwukrotnie! Dziś za ten przysmak trzeba zapłacić 29 zł... Zawrotów głowy można też dostać na widok kwoty, jaką trzeba zapłacić za 5 połówek jajek faszerowanych szynką. Rok temu ich cena wynosiła "tylko" 28 zł. Teraz zapłacimy za nie… 35 zł. To 7 zł za pół jajka. Niewielki, bo 300-gramowy słoik tradycyjnej sałatki to koszt 29 zł. Rolada cielęca, którą jeszcze w zeszłym roku mogliśmy zakupić za 90 zł, kosztuje teraz 130 zł…

Niestety, im dalej, tym gorzej. Sprawdźmy ceny innych produktów:

  • chleb żytni na zakwasie (1kg) - 35 zł,
  • domowy majonez (200 g) - 18 zł,
  • biała kiełbasa cielęco-wieprzowa (0,5 kg) - 20,95 zł,
  • boczek marynowany po polsku, rolowany (0,5 kg) - 60 zł,
  • nóżki (200 g) - 28,57 zł,
  • sos tatarski (200 g) - 27 zł,
  • pieczona kaczka (cała) - 150 zł,
  • galantyna z kurczaka zagrodowego (300 g) - 38 zł,
  • śledź po kaszubsku (300 g) - 40 zł.

Rok temu informowaliśmy, że cena słoika żuru, w porównaniu do Wielkanocy 2020, spadła do 45 zł. W tym roku znów widoczny jest wzrost. Za 900ml tej zupy trzeba zapłacić ponad 47 zł. Z kolei za barszcz biały - 60 zł.

Jak sprawa ma się z ciastami? Makowiec podrożał o 20 zł. Rok temu za 1,2 kg tego tradycyjnego polskiego ciasta trzeba było zapłacić 110 zł. Teraz - 130 zł. Babka drożdżowa o tej samej gramaturze to koszt 80 zł. Koszt mazurka, w zależności od smaku, to 60-65 złotych.

Magda Gessler przygotowała również ofertę koszyczków wielkanocnych, których ceny, w zależności od zawartości, wahają się od 155 do 205 złotych. Osoby, które nie chcą samodzielnie skompletować zestawu dań na swój stół, mogą wybrać jeden z czterech dostępnych. Za "najtańszy" zapłacimy prawie 237,5 zł, a za najdroższy… ponad 507 zł.

Skusicie się?

70 zł za słoik zupy! Drożyzna na straganie u Magdy Gessler [SONDA]
Sonda
Stać cię na potrawy od Magdy Gessler?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki