rogal świętomarciński

i

Autor: Materiały prasowe

Cała Polska spróbuje certyfikowanego rogala świętomarcińskiego

2019-11-08 15:19

W tym roku po raz pierwszy sieć Żabka, dzięki swoim lokalizacjom w całej Polsce, 11 listopada zaoferuje także klientom z innych regionów tradycyjne, certyfikowane rogale świętomarcińskie, wykonane z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, z lukrem i pokruszonymi orzechami. Będą dostępne w sprzedaży do 19 listopada w cenie 7,99zł za szt. we wszystkich sklepach Żabka.

Najsłodszy symbol Poznania, czyli rogal świętomarciński, to duma naszego regionu. Choć dziś rogale można kupić przez cały rok, to słodkie apogeum następuje 11 listopada. Według tradycji właśnie wtedy smakują najlepiej i sprzedaje się ich najwięcej. Podczas obchodów imienin ulicy Św. Marcin poznańskie cukiernie sprzedają nawet kilkaset ton smakołyku. Mamy nadzieję, że konsumenci z różnych zakątków naszego kraju również zasmakują w oryginalnym rogalu z Poznania – mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu w Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Rogal świętomarciński musi spełniać określone wymagania. Certyfikowany wypiek w kształcie półksiężyca, dostępny w sklepach Żabka, wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, w smaku przypominającego ciasto drożdżowe. We wnętrzu znajduje się nadzienie powstałe z połączenia białego maku, mielonych daktyli oraz skórki pomarańczowej i wanilii. Od 2008 roku rogal świętomarciński jest wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że oryginalny rogal może być wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.

Cieszymy się, że nasi klienci będą mogli spróbować certyfikowanych rogali wprost z Poznania, gdzie siedzibę ma nasza firma. Wypieki, które klienci znajdą w sklepach Żabka w całej Polsce, są sygnowane zarówno Dziedzictwem Kulinarnym Wielkopolski, jak i Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Jesteśmy przekonani, że rogale świętomarcińskie znajdą swoich amatorów we wszystkich częściach kraju i umilą im Narodowe Święto Niepodległości, dzień tak ważny dla wszystkich Polaków – podkreśla Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska.

Producentem wszystkich rogali dostępnych w Żabce jest Piekarnia-Cukiernia „NATURA” Zbigniew Piskorski, z siedzibą w Kobylnikach k/Poznania.

W sklepach sieci Żabka rogal będzie dostępny w ramach kącika gastronomicznego Żabka Café, w którym poza stałym, nieustannie rozwijanym asortymentem, klienci znajdą także produkty okolicznościowe, jak halloweenowe donuty czy pączki na tłusty czwartek. Poza tym każdego dnia mogą skorzystać z szerokiej oferty przekąsek na ciepło, jak hot-dogi, zapiekanki czy panini – także w wersji wegetariańskiej z guacamole, oraz ze świeżo mielonych na miejscu kaw, podawanych w biodegradowalnych kubkach powstałych z surowców roślinnych.

Rogale w żabce

i

Autor: Materiały prasowe

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki