Cztery zamrożone mity

2008-01-04 21:34

Gdy brakuje świeżych warzyw, możemy sięgnąć po mrożonki. To często lepszy sposób na pełnowartościowy posiłek niż jarzyny z puszki.

Warzywa konserwowane są lepsze niż mrożone

Niekoniecznie. Mrożenie pozwala w większym stopniu niż np. cukrzenie, solenie czy marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą i nie wymaga dodatkowych substancji konserwujących, takich jak sól czy ocet.

Mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa

Tak, ale odpowiedni proces zamrażania sprawia, że straty witamin i składników rozpuszczalnych w wodzie są minimalne. Warzywa zamraża się w tunelu w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Są one zamrażane niemalże w locie. Dlatego nie sklejają się ze sobą, zachowują swój naturalny wygląd, a przede wszystkim wiele właściwości odżywczych. Przygotowane w ten sposób należy przechowywać w temperaturze minus 18 st. C.

Tylko zamrożony szpinak może być bryłą

Tak. Jeśli opakowanie jest uszkodzone albo oszronione, a w dotyku czujemy bryłę zamiast luźnych warzyw, to znak, że mrożonkę źle przechowywano. Prawdopodobnie straciła wiele składników odżywczych i może okazać się wręcz szkodliwa dla zdrowia.

Mrożonki można przewieźć do domu w zwykłej reklamówce.

Nie, ponieważ dodatnia temperatura umożliwia rozwój drobnoustrojów. Produkt traci wtedy wartości odżywcze, ale przede wszystkim może zagrażać zdrowiu. Jeśli chcemy nadal przechowywać mrożonki, to zamrażalnik należy ustawić na temperaturę co najmniej minus 18 st. C. Produkty w zamrażarce należy układać ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie.

Można zjeść warzywa, które rozmroziły się podczas transportu do domu.

Tak, ale należy je przygotować do spożycia od razu. Rozmrożonych warzyw i owoców nie wolno ponownie zamrażać.

Rozmrażać należy szybko.

Rozmrażamy produkty bezpośrednio przed spożyciem i rzeczywiście warto zrobić to szybko, aby nie dopuścić do gromadzenia się drobnoustrojów. Dlatego też owoce i warzywa należy wrzucić do wrzątku w postaci zamrożonej lub ugotować na parze.

Lepiej rozmrażać w lodówce niż w temperaturze pokojowej.

Tak. Jeżeli nie zamierzamy gotować mrożonki, to warto je rozmrażać powoli w lodówce. Dzięki temu warzywa i owoce tracą mniej witaminy C. Rozmrażane produkty stawiamy na najniższej półce w lodówce. Owoce miękkie, jak np. truskawki przeznaczone do spożycia na surowo, przed rozmrożeniem należy opłukać wodą i zasypać cukrem, aby odizolować od powietrza.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki