Dieta kopenhaska na NOWY ROK 2013: 7 kg w 13 dni

2013-01-01 14:22

Dieta kopenhaska jest znana również pod kilkoma innymi nazwami: duńska, szwedzka, Mayo lub po prostu dieta trzynastu dni. Sprawdzona przez wiele osób daje rzeczywiście dobre efekty. Jednak jest rygorystyczna i nie można robić żadnych wyjątków. A po świętach z pewnością każdy z nas ma nieco zwiększony apetyt!

Dieta ta ma ustalony ścisły jadłospis, którego należy przestrzegać. Dieta kopenhaska jest niskokaloryczna i wymaga od nas silnej woli. Ci, którzy stosowali tę dietę - schudli i chwalą ją. Nie powinniśmy stanowczo przedłużać tej diety, ani stosować częściej niż co trzy miesiące.

ZOBACZ TAKŻE INNE DIETY, KTÓRE MOŻESZ ZASTOSOWAĆ!

DLA KOGO dieta kopenhaska

Mogą ją wypróbować wszystkie zdrowe osoby, które nie mają problemów żołądkowych i chorych nerek. Jest niewskazana dla osób pracujących fizycznie.

Zalety i wady

Dzięki niej możemy szybko schudnąć, a następnie przystąpić do zdrowego i zbilansowanego stylu odżywiania. Po jej zakończeniu nie zaczynajmy jeść tłustych potraw i bardzo kalorycznych produktów, ponieważ możemy uzyskać efekt jo-jo. Wadą jest jej niskokaloryczność, która może powodować spadek energii.

WAŻNE, abyśmy codziennie pili po 2 litry niegazowanej wody!

Jadłospis na 13 dni:
Warto spróbować przyrządzać dania w formie sałatek.

Dzień 1. i 8. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru. Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku (może to być brokuł lub kalafior, jeżeli nie przepadamy za szpinakiem), pomidor. Kolacja: kotlet wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 2. i 9. Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru. Obiad: kotlet wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc. Kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3. i 10. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka. Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc. Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 4. i 11. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru. Obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku. Kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5. i 12. Śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną. Obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze. Kolacja: kotlet wołowy, 5 liści sałaty.

Dzień 6. i 13. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka. Obiad: pierś kurczaka gotowana, 5 liści sałaty z olejem i cytryną. Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew.

Dzień 7. Śniadanie: herbata. Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc. Kolacja: nic.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki