Biała kiełbasa, barszcz lub żurek, chleb, szynka i jajka - te produkty obowiązkowo zagoszczą na każdym polskim stole już w najbliższą niedzielę. Trzeba będzie jednak najpierw pójść do sklepu, napełnić koszyk i za to wszystko zapłacić.
Przeczytaj koniecznie: Jak tanio zorganizować Wielkanoc
| Artykuł żywnościowy | Cena w 2009 r. | Cena 2010 r. | Różnica |
| szynka wiejska 1 kg | 12,85 zł | 22,99 zł | 10,14 zł |
| kiełbasa biała 2 kg | 13,90 zł | 20,00 zł | 6,10 zł |
| schab bez kości 1 kg | 14,84 zł | 20,99 zł | 6,15 zł |
| jaja kurze 20 sztuk | 5,80 zł | 12,00 zł | 6,20 zł |
| ciasta | 50,00 zł | 70,00 zł | 20,00 zł |
| napoje | 40,00 zł | 60,00 zł | 20,00 zł |
| pieczywo | 10,00 zł | 25,00 zł | 15,00 zł |
| warzywa i owoce | 20,00 zł | 30,00 zł | 10,00 zł |
| barszcz biały 2 torebki | 2,16 zł | 3,60 zł | 1,44 zł |
| majonez dekoracyjny 400 g | 3,48 zł | 4,39 zł | 0,91 zł |
| 173,03 zł | 268,97 zł | 95,94 zł |