MATURA 2014: Co jeść przed maturą? Najlepsza dieta przed egzaminem - pomoże ci w koncentracji!

2014-04-15 23:30

Stres i zmęczenie mogą bardzo osłabić organizm. Dlatego szczególnie przed maturą ważna jest odpowiednia dieta, która wspomoże odporność i wydolność organizmu. Sprawdź co jeść, żeby efektywnie przygotowywać się do matury! Dobra dieta pomoże ci w skupieniu się na nauce i lepszym zapamiętywaniu.

Menu maturzysty

Twój jadłospis przed maturą powinien być bogaty w składniki, które pomagają w koncentracji i wspomagają pracę mózgu. Przede wszystkim pamiętaj o węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym jak pełnoziarnisty chleb i kwasy tłuszczowe omega-3, których podstawowym źródłem są ryby, orzechy i pestki dyni.

Zamiast kawy czy napojów energetyzujących, które pobudzają nas tylko na chwilę, spróbuj imbiru zmiksowanego z limonką i doprawionego goździkami. Zamiast słodyczy podjadać możesz sobie wszystkie bakalie: rodzynki, orzechy, daktyle, żurawinę.

Zadbaj też o to, żeby w twojej diecie było dużo świeżych owoców i warzyw, także w formie wyciskanego soku.

Zobacz też: MATURA 2014: Jak poradzić sobie ze stresem?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki