Przepisy na ŚWIĘTA 2012: Makowiec na wigilijny stół

2012-12-24 12:32

Wigilia to czas, w którym panie domu przygotowują najrózniejsze potrawy, aby zaskoczyć bliskich i znajomych. Popisowym numerem wielu gospodyń domowych w tym czasie są wszelkiego rodzaju ciasta. Wśród tych obecnych na stole wigilijnym nie może zabraknąć makowca. Sprawdź, jak przygotować przepyszny makowiec, którego smak zachwyci wszystkich!

Makowiec

i

Autor: Archiwum serwisu Makowiec

Składniki:

Ciasto:

50 g świeżych drożdży, 6 żółtek, 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru, ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii), 380 g mąki pszennej tortowej, 190 ml ciepłego mleka, 110 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa makowa:

250 g maku, 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych, 25 g rodzynek (najlepiej sułtanek), 25 g smażonej skórki pomarańczowej,  gotowej, kandyzowanej, 1/4 kostki miękkiego masła, 50 g, 1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie), 5 jajek (oddzielnie żółtka od białek), 1 szklanka cukru pudru, gotowa polewa lukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).

Masa:

Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 35 minut, na miodowo-złoty kolor. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki