WIELKANOC 2013: Przepisy na pyszne święta - wielkanocna babka, jaja faszerowane szynką

2013-03-28 11:18

Mazurki, babki, soczyste mięsiwa, sałatki i jajka pod każdą postacią - to najpopularniejsze wielkanocne przysmaki. Jeśli jednak wciąż nie wiesz, czym uraczyć gości w tym roku, skorzystaj z naszych przepisów. A że czasu na przygotowania nie zostało zbyt dużo, zabierajmy się do dzieła!

Wielkanocnym smakołykom nie sposób się oprzeć. Trudno się temu dziwić, bo przecież na widok tradycyjnych polskich potraw aż ślinka cieknie. Dzięki naszym przepisom na babę korzenną z orzechami, jajka faszerowane szynką i schab w sosie czosnkowo-serowym zachwycisz najbliż-szych. Wykonanie jest proste, więc poradzi sobie z nimi nawet początkująca gospodyni. Zobaczysz, że twoi goście będą prosić o dokładkę.

Patrz też: Przepisy naszych mam na SE.pl

Wielkanocna baba korzenna z orzechami

Składniki:
270 g masła
200 g cukru
4 jajka
po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia
150 g mielonych orzechów laskowych
200 g czekolady deserowej
1 cukier waniliowy
po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
zapach rumowy
100 g wiórków kokosowych
2 mleczne czekolady lub gotowa polewa

Sposób przygotowania:
Roztopiony tłuszcz ubić z cukrem i jajkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na masę. Dodać orzechy, kakao i rozrobić na gładkie ciasto. Dodać przyprawy, zapach, cukier waniliowy i czekoladę pokrojoną w kostkę. Ciasto piec w nasmarowanej tłuszczem formie do bab ok. 50 min w temp. 180 stopni. Lekko przestudzoną babę polać czekoladą i posypać kokosem.

Smakowite jaja faszerowane szynką

Czytaj dalej >>>


Smakowite jaja faszerowane szynką

Składniki:
kilka jaj na twardo
majonez
musztarda
kilka plasterków szynki
zielenina (pietruszka lub szczypior)

Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę drobno pokroić i zmieszać z rozgniecionymi widelcem żółtkami. Następnie dodać majonez i musztardę. Masę wymieszać, dołożyć do niej drobno pokrojoną zieleninę. Napełniać białka, udekorować kleksem majonezu i zieleniną. Układać na liściach sałaty.

Schab w sosie czosnkowo-serowym

Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
25 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu (może być grzybowy)
pół szklanki gęstej śmietany
mąka
kilka łyżek oleju
sól, pieprz
posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)

Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5 h, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Potem, na tarce o dużych oczkach, ścieramy żółty ser. Posypujemy nim mięso. Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy danie natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki