Miód – jedz na zdrowie!

i

Autor: Materiały Prasowe Napój imbirowy z miodem

Miód – jedz na zdrowie!

2020-05-29 15:02

Miód jest nie tylko pyszny, ma także właściwości prozdrowotne. Wzmacnia naturalną odporność organizmu, ma dobroczynny wpływ na serce i mózg, koi nerwy, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Dlatego warto spożywać go codziennie.

Mówi się o tym, że Hipokrates, ojciec medycyny, słabości do miodu zawdzięcza swoje długie życie – zmarł w wieku 111 lat. Czy tak rzeczywiście było, tego się już nie dowiemy. Wiadomo jednak, że miód i inne pszczele wytwory mają właściwości prozdrowotne. I w dodatku nie wszystkie jeszcze zostały dokładnie poznane.

Co zawiera miód

Miód pszczeli pod względem składu chemicznego to stężony wodny roztwór cukrów – glukozy i fruktozy - o mocno higroskopijnych właściwościach. Pszczoły zbierają soki nektaru bądź spadzi, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy. Dzięki temu w miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych (w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona), a także inne substancje antybiotyczne - lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one zabójczo na wiele bakterii i grzybów, co potwierdziły badania.  Poszczególne odmiany miodu różnią się swoją aktywnością antybakteryjną. Najlepsze pod tym względem są miód gryczany i lipowy, a następnie spadziowy, wrzosowy oraz wielokwiatowy. Najsłabszą aktywność inhibinową (czyli antybakteryjną) wykazują natomiast miody rzepakowy i akacjowy.

Miód zawiera również cenne mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.

Miód nie jest lekiem

Mimo takiego bogactwa dobroczynnych składników miód nie jest lekiem, a jedynie wartościowym produktem spożywczym. Nie wyleczy, gdy już jesteśmy chorzy, ale spożywany regularnie może nas wspomóc w walce z wieloma schorzeniami, a także wzmocnić naturalną odporność naszego organizmu. Zaleca się przyjmowanie miodu na czczo, najlepiej rano, tuż po przebudzeniu, lub 2-3 godziny po posiłkach. Najlepiej zadziała rozpuszczony w ciepłej, ale nie zbyt ciepłej wodzie (przy 40 st. C miód traci swoje prozdrowotne właściwości!). Można też przygotować na jego bazie ciepły napój, choćby z dodatkiem imbiru i cytryny, a więc kolejnych składników polecanych na wzmocnienie naszej odporności, a jednocześnie wyrazistych w smaku. 

 

Napój miodowo-imbirowy na odporność
Miód – jedz na zdrowie!
To autorski przepis firmy Huzar, znanego producenta miodu.

Składniki na 1 porcję:

  • kawałek imbiru (długość ok. 4-5 cm i szerokość ok. 2 -3 cm),
  • 2 duże łyżki miodu (lub więcej),
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Imbir obierz i pokrój w plasterki, następnie umieść w kubku i zalej wrzątkiem. Przykryj naczynie i odstaw, aby napar naciągnął i osiągnął temperaturę około 40 st. C. Kiedy temperatura jest odpowiednia, dodaj miód. Na koniec wciśnij sok z cytryny do smaku. Pij od razu, bo ten napój powinien być pity na ciepło.

Płynny czy skrystalizowany

Miód płynny, czyli tzw. potoka, jest gęstą cieczą, która z czasem ulega krystalizacji i jaśnieje. To naturalny proces, który nie ma wpływu ani na smakowe, ani prozdrowotne właściwości miodu.

Warto na co dzień zastąpić cukier miodem i używać go do potraw np. owsianki lub do osłodzenia herbaty czy kawy. Jeśli jednak mamy kłopot z otyłością lub podwyższony poziom glukozy we krwi, to pamiętajmy, że miód to także cukier i nie powinniśmy przesadzać z ilością tego smakołyku w diecie. 100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.

 „Informacje zaprezentowane w niniejszym artykule zostały opracowane w oparciu o ogólnodostępną branżową wiedzę naukową”

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły