Najwięcej bakterii czyha na ciebie w kuchni

2011-10-31 8:00

Najwięcej  bakterii czai się w naszej kuchni, szczególnie w zlewie i na gąbce do zmywania naczyń. Czasem bakterie zbierają się także w naszej lodówce. Tam gdzie jest wilgoć bakterie rozmnażają się szybciej, co czasami może prowadzić do zatruć pokarmowych.

Co robić, żeby nie dopuścić do rozmnażania się bakterii w naszej kuchni:

Regularne myj blaty, sprzęty kuchenne, naczynia i sztućce. Ścierki i ręczniki po użyciu dokładnie susz i często wymieniaj.

Bakterie lubią wilgoć

Dotyczy to też gąbek do mycia naczyń, w których bakterie lubią się rozmnażać. Sprzątając szczególną uwagę zwróć na zlew i kran, suszarkę do naczyń, lodówkę, kosz na śmieci oraz podłogę. Pamiętaj, że do rozwoju bakterii niezbędna jest woda, dlatego wycieraj do sucha powierzchnie.

Używaj oddzielnej deski do krojenia

Oddzielaj żywność ugotowaną od surowej. Używaj oddzielnych naczyń, sztućców i desek do krojenia. Jedną deskę przeznacz wyłącznie do krojenia surowego mięsa i ryb.

Uważaj na mięso, nie jedz surowizny

Dokładnie gotuj potrawy. Jest to szczególnie ważne przy mięsie, a zwłaszcza drobiu. Soki z dobrze przyrządzonego mięsa nie powinny być różowe. Potrawy odgrzewaj tak, aby cały posiłek był odpowiednio ciepły, a odgrzewając zupę, doprowadź ją do wrzenia.

Odpowiednio przechowuj żywność

Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze.

Produkty suche i sypkie oraz pieczywo przechowuj w temperaturze pokojowej. Napoje, soki, mleko UHT oraz przetwory w puszkach po otwarciu wstaw do lodówki. Niektóre warzywa i owoce, takie jak pomidory czy ogórki, przechowuj w temperaturze pokojowej, jednak większość trzymaj w lodówce. Potrawa, którą zostawiasz na później, musi być szybko schłodzona (w ciągu 2 godzin) i wstawiona do lodówki. Żywność rozmrażaj w lodówce. Nigdy nie zamrażaj żywności rozmrożonej, gdyż sprzyja to rozwojowi bakterii.

Myj ręce po skorzystaniu z toalety, kontakcie ze zwierzętami, przed przygotowaniem żywności oraz w trakcie - np. po kontakcie z surowym mięsem lub rybami, a także przed posiłkiem.

Dbaj o swoją lodówkę

Maria Jakubowska, ekspert Fundacji Banku Ochrony Środowiska:

- Lodówkę regularnie rozmrażaj, jeśli nie posiada systemu, który zrobi to automatycznie. Pamiętaj o jej regularnym myciu. Produkty muszą być w niej tak ustawione, aby powietrze mogło krążyć między nimi i je ochładzać.

Stosuj zasadę: "pierwsze weszło, pierwsze wyszło". Pomoże ci w tym ustawianie świeżo kupionych produktów z tyłu lodówki oraz wystawianie starszych na jej przód. Produktów przeterminowanych nie spożywaj.

Przed włożeniem do lodówki surowego mięsa, jajek, warzyw i owoców nie myj ich - dłużej zachowają świeżość. Do przechowywania używaj zamykanych pojemników lub folii spożywczej. Wędliny możesz zapakować w papier śniadaniowy, surowe mięso i ryby w pojemniki ze szczelnych zamknięciem, a niektóre warzywa, np. sałata, muszą mieć dostęp do powietrza, dlatego nie należy ich szczelnie pakować.

W lodówce w zależności od miejsca panują różne temperatury, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie produktów. Na górnej półce (ok. 8 st.) oraz na środkowych (4-5 st.) układaj większość produktów, w tym nabiał, wędliny oraz ugotowane przez nas potrawy tak, aby nie miały kontaktu z produktami surowymi. Najzimniej, ok. 2 st., jest na dolnej półce - przechowuj tu odpowiednio zabezpieczone surowe mięso i ryby.

W szufladzie (do 10 st.) dobrze dojrzeją warzywa i owoce. Najcieplej jest na drzwiach lodówki - tu przechowuj jajka, napoje, masło i różne sosy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze artykuły