Chcesz być zdrowy, jedz golonkę!

2008-11-22 3:00

Recepty zakonnika Ojca Grande na długowieczność

Nie sposób znaleźć kogoś, kto wie więcej o zdrowej kuchni od Ojca Jana Grande (74 l.), zielarza klasztornego z Legnicy. Przez 30 lat swojej pracy zakonnik ten pomógł tysiącom pacjentów. Bonifratrzy, zgromadzenie do którego należy Ojciec Jan, od 400 lat pomagają chorym, zajmują się ziołolecznictwem, pracują w szpitalach i hospicjach. W Polsce prowadzą sieć aptek, produkują mieszanki ziołowe i nalewki.

Dziś znany zakonnik postanowił zdradzić nam między innymi skuteczny sposób na... kaca.

- Za skuteczny sposób na pozbycie się kaca wielu oddałoby majątek. Czy rzeczywiście istnieje złoty środek na rozbicie i ból głowy, które pojawiają się dzień po przesadzeniu z alkoholem?

- Nie wolno nam zapomnieć, że brak umiaru w piciu jest grzechem. Jeśli jednak zdarzy nam się czasem przesadzić z alkoholem, żeby złagodzić dolegliwości, należy tuż po przebudzeniu, na czczo, wypić szklankę soku z kiszonej kapusty. Uzupełni ona niedobory witaminy C, którą organizm wypłukuje podczas spożywania alkoholu i poprawi stan żołądka. Dopiero po wypiciu soku należy sięgnąć po śniadanie. Mocna ziołowa herbata i dwa jajka na miękko powinny przysłużyć się wracaniu do formy. Można także na śniadanie zjeść kanapkę z kwaśną kapustą. Odczekać chwilę i sięgnąć po kubek ciepłego i naturalnego kakao z mlekiem. Nie ma takiego kaca, który by po takim śniadaniu nie minął.

- Ponoć swoim pacjentom przepisuje Ojciec na lekarstwo golonkę? Nie dziwią się, że kaloryczne i ciężko strawne danie ma im pomóc?

- Dziwią, ale skóra wieprzowa dobrze wygotowana jest zdrowa. Zawiera galaretowatą substancję z kolagenem. Pomaga regenerować naskórek. Kaloryczność golonki też jest cenna dla organizmu i nie dopuszcza do napięcia mięśni szkieletowych. Oczywiście tę golonkę, żeby była zdrowa, trzeba zrównoważyć warzywami. Zjadać należy ją ze sporą ilością chrzanu, który ma właściwości przeciwreumatyczne, pomaga trawić, reguluje soki trawienne i ułatwia przyswajanie. Przysłuży się ona też ludziom, którzy chorują na zwyrodnienie stawów, zanikanie maziówki.

- A piwo? Czy także ma właściwości lecznicze?

- Szklanka piwa dorosłemu pomoże. Zawarte w niej goryczki chmielowe regulują trawienie, a wyciąg z jęczmienia łagodzi śluzówkę. Piwo czyści pęcherz, moczowody i zapewnia spokojny sen. Tego piwa nie wolno nam wypić więcej niż szklankę. Inaczej wpadniemy w alkoholizm. Piwa powinni też unikać chorzy na nerki i zapalenie wątroby albo trzustki.

WPONIEDZIAŁEK: Jak przetrwać zimę i światowy kryzys

Karkówka bonifratrów

Sposób przyrządzenia: wlewamy do brytfanny olej, około 2 łyżek, na to kładziemy słoninę pokrojoną w plastry, a na wierzch liście kapusty (uprzednio sparzone). Wkładamy całą karkówkę i obkładamy ją dużą ilością warzyw, marchwią, cebulą, można dodać ziemniaki i kilka kawałków jabłka. Całą potrawę posypujemy cynamonem, pieprzem i wstawiamy do piekarnika pod przykrywką. Po jakimś czasie, żeby mięso nie było suche, dolewamy do potrawy białego wina. Upieczone mięso możemy jeść na ciepło albo kroić do chleba na zimno.

Leczniczy kefir

Jeżeli chcemy obniżyć cholesterol, powinniśmy pić dużo kefiru. Jak go przyrządzić? Gotujemy mleko na małym gazie przez około 40 minut, żeby straciło trochę wody. Odstawiamy je potem do ostudzenia. Do chłodnego dodajemy szklankę kefiru (po raz pierwszy kupnego, potem kefir będziemy zakwaszać własnym kefirem z poprzedniego dnia). Przykrywamy garnek i stawiamy w ciepłym miejscu. Następnego dnia kefir jest gotowy do spożycia.

O. Jan Grande przyjmuje w klasztorze w Legnicy przy ul. Lindego 6

od poniedziałku do piątku, pod tym samym adresem działa też apteka

z ziołami bonifratrów, tel. 076 850-10-20

None

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki