Wigilia

i

Autor: Przykuta / www.wikipedia.org

Jakie potrawy zdominują gorzowskie stoly w Wigilię? Sprawdźcie, co mówią mieszkańcy

2019-12-24 7:00

Barszcz z uszkami, pierogi, karp, czy kutia - te potrawy wymieniane były najczęściej i ich na pewno nie zabraknie na wigilijnych stołach.

Nie jest to żadne zaskoczenie, bo jeśli chodzi o przygotowanie świątecznych dań to w zdecydowanej większości jesteśmy tradycjonalistami. Przepytaliśmy gorzowian, co im najbardziej smakuje podczas wigilijnej wieczerzy.

Posłuchajcie, co mówili:

Przygotowania do świąt trwają już od kilku dni, a niektórzy świąteczne prezenty kupili nawet kilka miesięcy wcześniej.

Pani Elżbieta, gorzowianka, większość spraw już załatwiła:

Każdy kraj ma swoje właśnie tradycyjne potrawy. W Hiszpanii podczas Wigilii nie spożywa się jedynie postnych potraw - króluje suszona szynka, pasztety czy serwowane na zimno owoce morza. We Włoszech dużym powodzeniem cieszy się np. spaghetti z małżami, a Portugalczycy stawiają na gotowane filety z dorsza, wcześniej moczone przez dwa dni by wypłukać sól. Nieco bardziej oryginalnie jest w Norwegii - tam zajadają się gęstą zupą mleczną z cynamonem podawaną z suszoną wędliną. Cóż, co kraj to obyczaj.

Wigilia już dzisiaj (wtorek, 24.12). Do stołu zgodnie z tradycją zasiądziemy późnym popołudniem, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki