Międzyrzecz

i

Autor: Dariusz Dutkiewicz Trzeba zachować środki ostrożności, ale targowiska są nadal otwarte.

Międzyrzecz: Na wirucha najlepsza kwaśna kapucha!

2020-03-31 16:37

Międzyrzecka sklepikarka doradza jak i co jeść w tych ciężkich czasach. Marchewki, kapusta, rzodkiewki, to powinno być podstawą naszej diety - mówi pani Edyta. Na pewno nie zaszkodzi! Ale podstawa to kwaszona kapusta!!!

Już starożytni żeglarze w swych rejsach doskonale wiedzieli, że nigdzie nie znajdą tylu witamin, a głównie witaminy C, ile jest jej w kwaszonej kapuście. No i brali beki na pokłady. Międzyrzeccy sklepikarze otworzyli swe sklepiki.

Uff... Cześć im za to i chwała, bowiem zakupić można na straganach czy w sklepikach towary, które jeszcze miesiąc temu wydawały się takie zwykłe, prozaiczne, a dziś miło wchodzi się do sklepiku gdzie... pachnie koperkiem czy czuć lekki powiew zapachu kwaszonej kapusty.

Jak twierdzi pani Edyta, ze sklepu owocowo-warzywnego na międzyrzeckim targowisku, jeść trzeba i dlatego my sprzedawcy musimy pracować, a dla nas i dla klientów pracują producenci. - To taki łańcuszek i warto docenić, że pomimo tych wszystkich utrudnień codziennie rano klienci mają swe marchewki, pietruszki i kwaszoną kapustę - mówi pani Edyta.

Kłopotów z wirusem można uniknąć wzmacniając system odpornościowy organizmu, a temu właśnie służy spożywanie tak bogatej w witaminy kwaszonej kapusty, no i już starożytni o tym wiedzieli...

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki