APEL DO MIESZKAŃCÓW

Ważne zmiany po tragedii z zatrutym mięsem na targowisku w Nowej Dębie. Obejmą całe województwo

2024-02-23 10:00

Po tragicznej śmierci 54-letniego mężczyzny, który zmarł po spożyciu mięsnej galaretki z targowiska w Nowej Dębie, wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul zapowiedziała kontrole bazarów na całym Podkarpaciu. Sprzedawcy spod Mielca, których "swojskie" wyroby doprowadziły do śmierci jednej osoby i hospitalizacji dwóch pozostałych, nie mieli wymaganych zezwoleń na produkcję i handel żywnością. Poznaj szczegóły działań podjętych po dramacie w Nowej Dębie.

Trujące mięso z targowiska w Nowej Dębie

Tragiczna historia silnego zatrucia trzech osób po zjedzeniu mięsa z targowiska w Nowej Dębie na Podkarpaciu wstrząsnęła całą Polską. W ubiegłą sobotę kilka osób zakupiło galaretę ze stoiska prowadzonego przez Reginę (56 l.) i Wiesława (56 l.) S. Małżeństwo okazjonalnie handlowało "swojskimi" wyrobami mięsnymi, które produkowali z mięsa pochodzącego w ich własnej trzody.

Po spożyciu mięsnej galarety z Nowej Dęby zmarł 54-letni Iurii N. zmarł w zaledwie 2,5 godziny, a dwie kobiety w wieku 67 i 72 lat trafiły do szpitala. Według ustaleń policji i prokuratury z Tarnobrzega, nie mieli wymaganych zezwoleń na produkcję i handel takimi produktami, a warunki w miejscu powstawania m.in. wędlin "były dalekie od ideału". Po przesłuchaniu małżeństwo zostało zwolnione do domu.

Wyniki sekcji zwłok 54-latka nie ujawniły, co było przyczyną jego śmierci. Zabezpieczone w domu Reginy i Wiesława S. mięso trafiło na badania laboratoryjne. Na ich wyniki trzeba będzie poczekać nawet do dwóch tygodni.

Co mówią mieszkańcy na targu w Nowej Dębie

Wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul po tragedii w Nowej Dębie zapowiedziała kontrole bazarów w całym województwie

Wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul, we wsparciu z Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym oraz Wojewódzkim Inspektorem Weterynaryjnym, po tragedii w Nowej Dębie zapowiedziała wzmożone kontrole targowisk na terenie całego województwa podkarpackiego

- Będzie wzmożona kontrola bazarów w całym województwie poprzez inspekcję zarówno weterynaryjną, jak i sanitarną. Kontrole będą prowadzone pod kątem obrotu żywnością. Zostaną wzmocnione działania prewencyjne oraz będą kontynuowane szkolenia dla rolników i pracowników PODR - przekazała wojewoda podczas czwartkowej konferencji. Dodała, że na stronie Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego powstanie poradnik dotyczący bezpiecznego kupowania 

- Chcę jeszcze raz przypomnieć mieszkańcom Podkarpacia, że produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu. Tej rejestracji dokonujemy we właściwym organie, czyli w tym przypadku powiatowy lekarz weterynarii lub sanitarny - zaapelowała do mieszkańców Podkarpacia.

Sonda
Czy kupujesz mięso na targu?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki