Trujące mięso z Nowej Dęby. Jedna osoba nie żyje. Prokuratura mówi o warunkach produkcji: Dalekie od ideału

i

Autor: Beata Olejarka - SUPER EXPRESS/Pixabay zdjęcie ilustracyjne

CO POLICJA ZASTAŁA W DOMU?

Trujące mięso z Nowej Dęby. Jedna osoba nie żyje. Prokuratura mówi o warunkach produkcji: "Dalekie od ideału"

2024-02-19 13:16

Są nowe ustalenia w sprawie trującego mięsa z targowiska w Nowej Dębie na Podkarpaciu. Po spożyciu wyrobów Reginy i Wiesława S. trzy osoby trafiły do szpitala z objawami ostrego zatrucia, jedna z nich nie żyje. Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu potwierdziła nam, że warunki produkcji mięsa z Nowej Dęby były "dalekie od ideału". Poznaj szczegóły.

Szokujące ustalenia prokuratury. Trujące mięso z targowiska w Nowej Dębie produkowane było w złych warunkach

Po spożyciu trującego mięsa z targowiska w Nowej Dębie na Podkarpaciu jedna osoba zmarła, a dwie z objawami silnego zatrucia pokarmowego przebywają w szpitalu. Do tragedii doszło w sobotę 17 lutego. W sprawie zatruć i śmierci zatrzymano dwie osoby. To małżeństwo, Regina i Wiesław S. Na targu w Nowej Dębie bywali okazjonalnie, ale byli znani i mieli stałych klientów. Hodowali własne zwierzęta i z ich mięsa sami produkowali wyroby typu wędliny i galarety.

Po odwiedzeniu ich miejsca zamieszkania policja zabezpieczyła 20 kg żywności, która została przekazana do badań laboratoryjnych. Ich wyniki jeszcze nie są znane. Wiadomo natomiast, że warunki, w których powstawały wyroby mięsne, znacznie odbiegały od normy.

- Warunki w miejscu, gdzie przygotowywali mięso były dalekie od ideału - przekazał nam prokurator Andrzej Dubiel, rzecznik Prokuratury Okręgowej. Na 16 zaplanowano czynności procesowe. Małżeństwo S. zostanie przesłuchane.

A co mówili ich klienci z targowiska w Nowej Dębie? Nie chcą uwierzyć w to, że żywność była produkowana w złych warunkach. Regina i Wiesław S. mieli stałych klientów, ich wyroby wszystkim smakowały. - Nigdy nic od nich nie wyszło złego. Wszyscy wokół i u nas we wsi i okoliczne wioski brali od nich przede wszystkim wędliny - zdradziła jedna z kupujących.

Poniżej galeria zdjęć: Co było w mięsie, które sprzedawano w Nowej Dębie?

Co było w mięsie, które sprzedawano w Nowej Dębie?

Quiz. W sklepie mięsnym. Niejeden mięsożerca polegnie na pytaniu nr 3

Pytanie 1 z 10
Z czego powstaje szynka parmeńska?
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki