Kapitalny projekt rewitalizacji Wielkiego Pieca. Tylko jak go sfinansować? [ZDJĘCIA]

2019-12-09 15:52 abe

Ślicznie wygląda zwycięski projekt w konkursie na rewitalizację starego wielkiego pieca huty „Pokój” w Rudzie Śląskiej. To wręcz jak fotki z istniejącej w realu, nowoczesnej galerii. Nowe splecione ze starym. Miasto obiecuje, że w przyszłym roku rozpoczęta będzie realizacja projektu. Zacznie się od projektu budowlanego.

A jego autorem jest „eM4. Pracownia Architektury. Brataniec” z Krakowa. Oprócz głównej nagrody finansowej w wysokości 80 tys. zł biuro zaproszone zostanie do opracowania projektu budowlanego. Platforma widokowa wraz ze ścieżką dydaktyczną, adaptacja budynku sterowni i maszynowni na cele muzealne oraz budowa nowego obiektu „zawieszonego” w powietrzu, w którym znajdzie się m.in. część ekspozycyjna i wystawiennicza oraz strefa wypoczynku i spotkań. Tak w skrócie przedstawia się zwycięska koncepcja zagospodarowania Wielkiego Pieca Huty „Pokój”. Urzeczywistnienie projektu będzie kosztowało kilkadziesiąt milionów. Miasto będzie musiało pozyskać gros z tej sumy w ramach tzw. inżynierii finansowej ze źródeł zewnętrznych. Kredyty bankowe raczej nie wchodzą w grę. Na razie w przyszłorocznym budżecie odłożono pieniądze na opracowanie projektu budowlanego. – Na ten cel mamy w projekcie budżetu na 2020 r. zarezerwowany milion złotych. Przed nami także niezwykle ważne wyzwanie, jakim będzie znalezienie zewnętrznych źródeł finansowania samej inwestycji oraz czynienie starań, aby Wielki Piec jak najszybciej udało się wpisać na Szlak Zabytków Techniki. Wierzę, że nasz Wielki Piec będzie prawdziwą perełką i unikatem na skalę ogólnopolską – podkreśla Grażyna Dziedzic, prezydent Rudy Śląskiej.

Inwestycja do tanich nie będzie należała, bo w nagrodzonym projekcie przewidziana jest budowa nowego głównego budynku. To ten, który na wizualizacjach wygląda, jakby wisiał w powietrzu. Budynek będzie podzielony na strefy: informacji wraz z kasami, wstępu, wypoczynku i spotkań oraz strefy ekspozycji i wejścia do ekspozycji struktury Wielkiego Pieca. „Lewitujący” pawilon ma być przykryty tzw. biologicznym dachem; podobnym do tego, jaki przykrywa Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach. Taki dach-trawnik ma stanowić m.in. dobrą ochronę termiczną. Projektanci przewidzieli także budowę, pod wspomnianym budynkiem, placu zabaw „nawiązującego do tradycji hutniczej”. Będzie to coś podobnego do Bajtel Gruby w zabrzańskim Muzeum Górnictwa Węglowego, a ściślej w jego Sztolni Królowej Luizy. Według szacunków, które ujęte zostały w warunkach konkursu, koszt rewitalizacji oraz adaptacji Wielkiego Pieca do nowego przeznaczenia ma nie przekroczyć 40 mln zł.