Królestwo zup_Harde

i

Autor: Materiały prasowe Królestwo zup_Harde

Przepisy

„Królestwo zup”, zbiór przepisów od Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej

2024-03-08 13:45

Wywary, buliony, rosoły i zupy dostarczają składników odżywczych. Regulują przemianę materii. Dbają o kondycję naszych kości, skóry, włosów i paznokci. „Królestwo zup” Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej, to smakowity zbiór ponad 80 przepisów. Skarbnica wiedzy i receptur niezbędnych w codziennym gotowaniu.

Smakowite danie, ale także kluczowy element zdrowego jadłospisu, dostarczający organizmowi niezbędnych składników odżywczych - zupy! Ich różnorodność sprawia, że można dopasować je do niemal każdej diety i preferencji smakowych.

Zupy są doskonałym źródłem witamin i minerałów, które wspierają zdrowie. Warzywa, mięso, ryby, czy rośliny strączkowe, które często stanowią podstawę zup, dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K, potas, żelazo czy błonnik.

Spożywanie zup może również wspomóc utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Zupy o niskiej kaloryczności, takie jak zupy warzywne czy buliony, mogą być świetnym pomysłem na lekkie danie, które zaspokoi głód bez nadmiernego obciążania organizmu.

Ponadto zupy są łatwo przyswajalne, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób z delikatnym układem pokarmowym lub dla tych, którzy potrzebują łatwo strawnych posiłków. Wzmacniają też system odpornościowy, wspomagając walkę z infekcjami. Warto także podkreślić społeczny aspekt spożywania zup. Jedzenie tego dania często wiąże się z chwilą relaksu i spokoju, tworząc przyjemną atmosferę podczas posiłku. Dlatego też, zupy są doskonałym wyborem na różne okazje, zarówno w codziennym jadłospisie, jak i podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć.

Wnioski są jednoznaczne – zupy nie tylko doskonale smakują, ale również wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Włączając je do codziennego menu, dbamy zarówno o nasz organizm, jak i o satysfakcję z jedzenia. 

Adrianna Ewa Stawska. Dziennikarka, redaktorka Beszamel.pl. Niestrudzona popularyzatorka historii kuchni regionalnych i narodowych, autorka „Kuchni kresowej z Podlasia” (nominowana do Oscara Kulinarnego 2006), współautorka „Atlasu kanapek świata”. W wolnych chwilach pisze klasyczne kryminały („Śmierć w klasztorze” 2007, „Karmiąc zło” 2012, „Udręka” 2012). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i długich rozmów przy stole.

Ludmiła Stawska. Kobieta pracująca, twórczo realizuje się na emeryturze. Inicjatorka i współorganizatorka Festiwalu Korowaja Mielnickiego w Mielniku (2007–2011), organizatorka Wystaw Artystów Mielnika (2007–2009) w Pawłowiczach. Dyplomowana tkaczka i hafciarka, entuzjastka rękodzieła ludowego. Miłośniczka seansów filmowych i koneserka współczesnej literatury.

Książka „Królestwo zup” Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na vivelo.pl, jak też w wersji e-book m.in. na empik, virtualo, woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl. Premiera książki 13 marca.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki