To prostsze, niż myślisz. "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anna Szubińska

2022-05-27 11:30
nalewki 2022
Autor: Wydawnictwo Harde

Polacy wyspecjalizowali się w nalewkach wieki temu. W ostatnich latach domowe trunki przeżywają prawdziwy renesans. To najlepszy sposób, by zamknąć w butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura. W książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anna Szubińska zebrała kilkadziesiąt łatwych i smakowitych przepisów. Prezentujemy jeden z nich, nalewkę z kwiatów czarnego bzu. Idealną do celebrowania wiosny.

Nalewki można przygotować o każdej porze roku. Gdy nie ma pod ręką dojrzałych, lokalnych produktów, warto sięgać po owoce suszone, orzechy i cytrusy. Te ostatnie zachwycają słodyczą zimą, kiedy polskie sady i ogrody odpoczywają. Nie zapominajmy również o ziołach – nadają się do wytwarzania nalewek leczniczych, nie tylko w świeżej postaci. Znakomite są także dostępne na okrągło zioła suszone.

Nalewki owocowe są łatwe, żeby nie powiedzieć banalne, do samodzielnego zrobienia. Nie wymagają precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się podstawowe zasady, można eksperymentować z produktami, proporcjami, uzyskując coraz ciekawsze smaki i aromaty. Nalewki wymagają wyłącznie cierpliwości. Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok, ale warto.

Nalewki. Natura zamknięta w butelce, Anna Szubińska
Autor: Materiały prasowe Nalewki. Natura zamknięta w butelce, Anna Szubińska Link: Nalewka z kwiatów czarnego bzu. Kwiatowa, deserowa, prozdrowotna

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Kwiatowa, deserowa, prozdrowotna. Łagodna w smaku, z delikatnym kwiatowym aromatem, a do tego działa przeciwzapalnie. Znakomicie sprawdza się w roli dodatku do koktajli, wzbogacając je o nowe nuty smakowe.

Przygotuj:

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 duże cytryny
  • 3 limonki

Oraz:

  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

Wykonanie:

Z wody i cukru przygotuj syrop, odstaw do ostygnięcia. Cytryny pokrój w plastry. Kwiaty ułóż w słoju, przekładając je plasterkami cytryny, zalej wystudzony syropem. Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień. Po tygodniu przecedź zawartość słoja przez sito. Płyn wymieszaj z sokiem wyciśniętym z trzech limonek i spirytusem. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij. Po miesiącu przefiltruj trunek, rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. A potem delektuj się smakiem.

"Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.

Sonda
Czy w Polsce istnieje kultura picia alkoholu?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE