Zioła w domu

i

Autor: getty images

10 ziół i przypraw, które warto zasadzić w kuchni. Intensywnie smakują i pięknie pachną

2022-04-04 13:12

Istnieje 10 rodzajów ziół, które stanowią pewną podstawę w kuchni. Pozwolą one na wzmocnienie smaków tradycyjnych, codziennych potraw, ale także urozmaicą dania bardziej wyszukane. Poznaj jadalne rośliny, które będziesz mogła z powodzeniem hodować w swojej kuchni. Postawisz je na parapecie bądź w bardziej zacienionym miejscu. Ich podlewanie zazwyczaj powinno być sporadyczne, dzięki czemu nieustannie będziesz cieszyła się pięknym zapachem ziół i przypraw w swojej kuchni.

1. Tymianek

To zioło hodowane w Twojej kuchni, zapewni podkreślenie smaku potraw opartych na cielęcinie, jagnięcinie, drobiu oraz rybach. Tymianek stosuje się także do pasztetów i farszów. Nada się też do niektórych zup i bulionów.

Sadzi się go w okresie kwiecień-maj. Należy zadbać o to, aby roślina miała ciepłe i nasłonecznione warunki wzrostu, dlatego dobrze sprawdzi się tutaj doniczka na parapecie. Tymianek podlewamy rzadziej niż zioła, ponieważ nie lubi on wilgoci.

2. Bazylia

Bazylia kojarzona jest z daniami kuchni włoskiej, zatem idealnie połączy się z makaronami bądź pomidorami czy mozzarellą. Dodaje się ją również do omletów, gotowanych jajek czy twarożków. Listki tej rośliny nadadzą aromatu daniom mięsnym, zupom oraz owocom morza.

Przy zakupie bazylii istotne jest zwrócenie uwagi na to, aby jej liście nie były zwiędłe ani czarne. Można postawić ją na kuchennym parapecie i podlewać w małych ilościach.

3. Koperek

Stosowany często do kiszenia np. ogórków lub kapusty, a także w różnego rodzaju zalewach octowych. Koperek świetnie komponuje się w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaje się go do dań z pstrągiem, łososiem lub krewetkami.

Koperek również postawić możemy na parapecie w kuchni. Tym razem jednak należy unikać metalowych doniczek, w których to roślina może zgnić. Koperek podlewamy raz dziennie małą ilością wody w temperaturze pokojowej.

4. Mięta

Mięta to znany dodatek, który idealnie sprawdza się nie tylko w lemoniadach czy koktajlach, ale również w sosach jogurtowych czy daniach z twarożkiem.

Zioło to lubi miejsca zacienione. Należy podlewać ją regularnie. Podłoże, na którym rośnie nasza kuchenna mięta, powinno ciągle być delikatnie wilgotne.

5. Oregano

Pasuje do podkreślania smaku wszystkich gatunków mięsa oraz różnorodnych sosów. Oregano będzie świetnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej, ale też do sałatek warzywnych.

Oregano sadzi się wczesną wiosną. Lubi ono nasłonecznione, bezwietrzne i suche warunki. Należy je co pewien czas podcinać. Jeśli chodzi o podlewanie – robimy to regularnie, aby ziemia była wciąż wilgotna.

6. Rozmaryn

Dobrze sprawdza się jako uzupełnienie dań rybnych, z jagnięciną, z drobiem, wołowiną czy z wieprzowiną. Świetnie smakował będzie w połączeniu z serami, jakami, pomidorami bądź szpinakiem.

Rozmaryn najlepiej jest trzymać w miejscu ciepłym, gdzie nie będzie on narażony na mróz. Ponadto należy zadbać o piaszczystą i przepuszczalną glebę. Rozmaryn potrzebuje około 7 godzin nasłonecznienia dziennie. Dzięki temu może on być hodowany przez cały rok.

7. Pietruszka

W kuchni stosuje się ją do sosów, gulaszów bądź dań rybnych. Komponuje się ona smacznie także z warzywami, ryżem, omletem czy jajecznicą.

Można przechowywać ją na parapecie, ponieważ lubi nasłonecznienie. Jej gleba powinna być przepuszczalna oraz nieustannie wilgotna.

8. Kolendra

Podstawowy i trudny do zastąpienia składnik gulaszów i zup. Pasuje do mięsa koziego, szynki, wieprzowiny i jagnięciny, ale możemy stosować ją także do ciast i deserów.

Aby kolendra rosła w Twojej kuchni przez cały rok, powinnaś zapewnić jej dobrze nasłonecznione miejsce. Dodatkowo zadbaj o żyzną glebę i częste podlewanie. Kolendrę zrywaj dopiero, kiedy jej wysokość osiągnie 15cm.

9. Szczypiorek

Stosowany jest do gulaszów, zup, a także sałatek na zimno. To szczypiorkiem często posypujemy kanapki, twarożek czy jajecznicę. Chociażby z tego powodu warto mieć go w swojej kuchni.

Jest to mało wymagające zioło. Sadzi się go w marcu lub w lipcu. Należy zadbać jedynie o regularne podlewanie szczypiorku.

10. Szałwia

To zioło świetnie nadające się do dań mięsnych. Uzupełni ono smak wieprzowiny, gęsi, kaczki oraz kurczaka. Ponadto szałwię dodać możemy do poprawy smaku kremu z dyni.

Najlepiej będzie ona rosła na parapecie kuchennym bądź na balkonie. Do zasadzenia szałwii najlepiej zastosować żyzną glebę z dodatkiem piasku. Lubi ona glebę suchą, dlatego nie trzeba jej często podlewać.

Sonda
Czy lubisz kuchnię włoską?
Bohaterowie są wśród nas. Muzeum Powstania Warszawskiego wręczyło nagrody "Anody"

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki