Dieta na problemy z woreczkiem żółciowym

2011-11-29 20:38

Pęcherzyk żółciowy służy do magazynowania i zagęszczania żółci do czasu, aż będzie potrzebna do trawienia pokarmów. Czasami w pęcherzyku lub w przewodach żółciowych tworzą się złogi (z cholesterolu lub wapnia)

Dzieje się tak głównie na skutek zaburzeń w przemianie materii. To zaś prowadzi do tego, że woreczek zaczyna się buntować i choruje.

Dieta to podstawa

Dokuczliwe bóle woreczka żółciowego można złagodzić. Jak? Wystarczy przestrzegać odpowiedniej diety.

Każdy dzień zaczynaj od śniadania. Unikaj mocnej kawy i mocnej herbaty.

Jedz regularnie 4-5 posiłków dziennie. Zbyt duże przerwy między posiłkami sprzyjają zastojowi żółciowemu.

Unikaj smażonych, odgrzewanych potraw. Nie jedz rzeczy zbyt gorących ani zbyt zimnych.

Wprowadź do swojej diety więcej błonnika - pieczywa wieloziarnistego, kasz, płatków zbożowych, warzyw i owoców.

Używaj łagodnych przypraw wspomagających trawienie (np. koperek, pietruszka, majeranek, estragon, bazylia, oregano, melisa, mięta).

Unikaj: potraw z warzyw strączkowych, słodkiej kapusty, cebuli, czosnku, pora, rzodkiewki i rzepy, świeżych ogórków, majonezu, jajek, rosołów, czekolady, alkoholu, papierosów, kwaśnych i niedojrzałych owoców, podrobów mięsnych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki