Podstawowe zasady
Stosując tą dietę pamiętaj o trzech najważniejszych zasadach. Po pierwsze zachowaj odpowiednie proporcje trzech najważniejszych składników czyli białek, węglowodanów i tłuszczy, przestrzegaj odpowiedniej pory jedzenia (śniadanie najpóźniej 1 godzinę po przebudzeniu, potem przerwy między kolejnymi posiłkami nie powinny przekroczyć 5 godzin) oraz kontroluj wielkość porcji (nie powinny być za duże, przez cały dzień możesz przyjąć ok. 1700 kcal.).
Podczas stosowania diety nie powinnaś pić alkoholu i napojów z kofeiną, ogranicz do minimum cukier (czasem możesz sobie pozwolić na lody albo pół batonika zbożowego z czekoladą) oraz skrobię. Do posiłków najlepiej pić wodę. Diety strefowej nie powinny stosować osoby chorujące na nerki i artretyzm.
Przykładowe menu:
Śniadanie: Omlet z pomidorem i bazylią
II śniadanie: Sałata z oliwą i krewetkami
Obiad: Pierś z kurczaka z parmezanem, karczochy, pomarańcza
Kolacja: Sałatka grecka
Czytaj więcej na: