Zgaga to wyjątkowo uciążliwa dolegliwość wywołana cofaniem się kwasów żołądkowych do przełyku. Pojawia się często po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku, po spożyciu dużej ilości alkoholu lub w nocy, gdy człowiek leży przez dłuższy czas.. Ostre pieczenie odczuwane jest za mostkiem, w nadbrzuszu, w okolicy międzyłopatkowej, niekiedy na szyi. Mogą mu towarzyszyć nudności, wymioty.
Przeczytaj tez: Kolczasty lek i kosmetyk. Poznaj zalety aloesu
Bardzo pomocne w łagodzeniu zgagi są kuracje ziołowe.
Napar z korzenia arcydzięgla lekarskiego - zmielony korzeń zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok. 20 minut. Odcedzamy. Pijemy pół szklanki wywaru 3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Kisiel z siemienia lnianego - 2 łyżki tego zioła zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy. Kisiel jemy dwa razy dziennie.
Można też łyżeczkę nasion siemienia zagotować w pół szklance wody i odstawić na noc. Rano lekko podgrzać i wypić na czczo. Kurację stosować 7 dni, po czym powtórzyć po tygodniowej przerwie.
Herbatka rumiankowa – 2 łyżeczki suszonego rumianku zalej szklanką gorącej wody i parz 15 min, odcedź fusy. Pij jedną szklankę trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami. Rumianek od stuleci był używany jako środek na zgagę i inne dolegliwości żołądkowe
Herbatka lipowa - jedną łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Pić ciepły napar trzy razy dziennie, przed posiłkami.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj