To napad kolki wątrobowej, która świadczy o przeciążeniu pęcherzyka żółciowego. Problem ten dobrze zna z własnego doświadczenia ok. 15 proc. Polaków. Kobiet dotyczy on 3 razy częściej, szczególnie otyłych i po czterdziestce.
Gdy jadasz za tłusto
Jednym z zadań wątroby jest wychwytywanie i eliminowanie substancji toksycznych oraz wytwarzanie żółci, która jest potrzebna przede wszystkim do trawienia tłuszczów. Jeśli w diecie przeważają produkty bogate w tłuszcz zwierzęcy prędzej czy później można się spodziewać ataku kolki wątrobowej.
Doraźny ratunek
Ulgę przyniesie przyłożenie na brzuch ciepłego kompresu lub poduszki elektrycznej ustawionej na średni poziom grzania. Pomoże czopek rozkurczowy i przeciwbólowy. W sklepach zielarskich są też preparaty zalecane przy napadach kolki żółciowej.
Podczas ataku, a także 1-2 dni po nim należy zrezygnować z pokarmów stałych, ograniczyć soki owocowe i słodzone napoje. W miarę poprawy zdrowia można jeść kleiki, gotowane warzywa oraz niewielkie ilości masła.
Czytaj więcej na