Jagody warto jeść codziennie. Jeśli więc nie stać cię, abyś je kupowała, udaj się w wolny dzień z rodziną na jagodobranie. Będzie to miło i pożytecznie spędzony czas w gronie rodziny. Zapewni wam zabawę i świeże owoce przez najbliższe dni. Jakie właściwości mają jagódki? Są antyrakowe, dzięki przeciwutleniaczom, których jest pełno w tych niebieskich kuleczkach. Dodatkowo uelastyczniają naczynia krwionośne i zawierają dużo żelaza. Dzięki temu świetnie zapobiegają i leczą anemię. Jagody są bogatym źródłem takich witamin jak: witamina C, A, PP oraz wszystkie z grupy B. Zawartość błonnika, kwasu foliowego oraz fitoestrogenów to ich kolejne atuty. Najzdrowsze są do spożywania na surowo. Warto więc jeść je same, dodawać do jogurtów, mleka czy do deserów. Są idealne do ciast, babeczek i innych wypieków. Korzystaj z tych owoców póki są dostępne. Niedługo znowu znikną z półek sklepów i z lasów. Będzie trzeba na nie czekać kolejny rok.
Zobacz też:Jedz owoce w upały! Przeczytaj jakie i dlaczego
Przeczytaj też:Owocowe smoothie na upalne dni! Przepis gwiazd