Na czym smażyć faworki?

i

Autor: Shutterstock Na czym smażyć faworki?

Karnawałowe przysmaki

Pączki i faworki będą smakować jak u babci. Trzeba pamiętać o tym składniku

2024-01-23 14:46

Domowe faworki i pączki to kwintesencja karnawału. Dla wielu osób to także smak dzieciństw. Kiedy mamy i babcie przygotowywały te tłustoczwartkowe łakocie, ich smak był niepowtarzalny z kliku powodów. Oczywiście, każda miała swój niezawodny przepis i wkładała serce w ich wykonanie. Ale za smak domowych chrustów i pączków często odpowiadał także tłuszcz, na którym były smażone. Sprawdź, na czym smażyć faworki, by smakowały jak dawniej.

Dla wielu osób odpowiedzią na pytanie – na czym smażyć faworki i pączki, jest smalec. To tłuszcz, który widnieje w dawnych przepisach na karnawałowe przysmaki. Dlaczego to jedno z lepszych rozwiązań i czy istnieje równie dobry zamiennik w roślinnej wersji?

Na czym smażyć faworki i pączki? Ten tłuszcz znajdziesz w starych przepisach

Dawniej faworki i pączki były smażone na łoju wołowym, który z czasem został zastąpiony smalcem. To dlatego, że smalec jest łatwo dostępny, a rozpuszczony ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu bez problemu można na nim smażyć w głębokim tłuszczu tłustoczwartkowe przysmaki, w optymalnej temperaturze czyli około 170- 180 st. C. Podczas tego procesu nie wytwarzają się rakotwórcze substancje. Smażenie na smalcu wpływa także na smak pączków i faworków. Dla jednych to zaleta, dla innych wada. Dlatego warto poszukać roślinnej alternatywy. Który olej będzie najlepszy?

Najlepszy olej do smażenia faworków i pączków. Roślinna alternatywa dla smalcu

Jeśli szukamy roślinnej alternatyw dla smalcu, można sięgnąć po olej rzepakowy. Ten tłuszcz także nadaje się do smażenia faworków i pączków, jednak trzeba go wymieniać po każdej porcji ciasta. Olej rzepakowy, podobnie jak smalec, ma wysoką temperaturę dymienia. Jednak podczas długotrwałego smażenia i osiągnięcia punktu dymienia, dochodzi do degradacji tłuszczu. Wytwarzają się szkodliwe dla naszego organizmu substancje. Dlatego nie powinno się smażyć potraw dwa razy na tym samym oleju.

ZOBACZ TEŻ: Mistrzowski sposób na kotlet schabowy. Będzie będzie smakował jak z najlepszej restauracji

Sonda
Wolisz faworki smażone na smalcu czy oleju?
Uczniowie sądeckiego gastronoma przygotowują pączki i faworki
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki