Pyszne i niedrogie kanapeczki! Z czym je zrobić

2019-10-15 12:05
kanapeczki z pastą
Autor: Shutterstock

Popularne kanapki, które tak dobrze sprawdzają się jako lunch, można urozmaicać na różne sposoby. My proponujemy takie bez mięsa, nabiału i w dodatku niskokaloryczne.

Kanapeczki z pastą z buraka

bez mięsa, bez nabiału, niskotłuszczowe

16 kanapek, 1 godzina

Składniki: pasta: średni burak

1/2 szklanki nasion słonecznika

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki chrzanu ze słoika

łyżeczka soku z cytryny

sól

8 kromek ciemnego chleba lub pumpernikla

awokado

4 ogórki konserwowe

duża garść rukoli

PRZYGOTOWANIE

Burak umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz 45–60 minut w 200°C. Nasiona słonecznika zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Odsącz, zmiksuj z przestudzonym burakiem i resztą składników na pastę.

Miąższ awokado i ogórki pokrój na plastry. Każdą kromkę chleba przekrój na pół. Kromki posmaruj pastą z buraka, ułóż na nich plastry awokado, ogórka i liście rukoli.

Najlepiej jest upiec od razu kilka buraków lub dorzucić jeden do piekarnika, gdy pieczesz coś innego.

 

Ten i inne przepisy na pyszne przekąski znajdziesz w książce „Coś na ząb”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl

Coś na ząb
Autor: Piotr Dąbrowski
Najnowsze