Kanapeczki z pastą z buraka
bez mięsa, bez nabiału, niskotłuszczowe
16 kanapek, 1 godzina
Składniki: pasta: średni burak
1/2 szklanki nasion słonecznika
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki chrzanu ze słoika
łyżeczka soku z cytryny
sól
8 kromek ciemnego chleba lub pumpernikla
awokado
4 ogórki konserwowe
duża garść rukoli
PRZYGOTOWANIE
Burak umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz 45–60 minut w 200°C. Nasiona słonecznika zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Odsącz, zmiksuj z przestudzonym burakiem i resztą składników na pastę.
Miąższ awokado i ogórki pokrój na plastry. Każdą kromkę chleba przekrój na pół. Kromki posmaruj pastą z buraka, ułóż na nich plastry awokado, ogórka i liście rukoli.
Najlepiej jest upiec od razu kilka buraków lub dorzucić jeden do piekarnika, gdy pieczesz coś innego.
Ten i inne przepisy na pyszne przekąski znajdziesz w książce „Coś na ząb”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl