Coś na ząb

i

Autor: Shutterstock

Szybkie przekąski. Jak je komponować i podawać

2019-10-08 8:39

Małe dania mają być smaczne, zaskakujące, a swoim wyglądem mają zachęcać do zjedzenia. Dlatego dużą wagę przywiązuje się do pięknego podania przekąsek i przystawek. Serwujemy je przy różnych okazjach: na przyjęciach, imprezach, spotkaniach ze znajomymi, kinderbalach, zabieramy na piknik, do szkoły i pracy, a także przegryzamy między posiłkami.

W roli przystawek i przekąsek mogą wystąpić wędliny, jajka (faszerowane, w galarecie), sery (w koreczkach, sałatkach, w formie deski serów), ryby (zwłaszcza śledź i łosoś), warzywa (w sałatkach, faszerowane, marynowane, pokrojone w słupki), słone wypieki (pierożki, paszteciki, pizzerinki, minitarty, quiche, krakersy, kanapeczki, pieczywo z dipami). Ważne, by potrawy były różnorodne: lekkie, sycące, mięsne, wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe.

Przekąski błyskawiczne

Czasem na przygotowanie przekąsek mamy mało czasu, na przykład gdy goście przychodzą bez zapowiedzi. Co warto mieć w lodówce, by podać coś pysznego na szybko?

Oliwki – duże sprawdzą się jako antipasti nadziewane na wykałaczkę, mniejsze są idealne do sałatek. Warto w domowej spiżarni mieć 3 rodzaje: zielone, czarne i jeden słoik z nadziewanymi, na przykład ostrą papryczką piri-piri. Jeżeli mamy blender – w trzy minuty zrobimy smaczną tapenadę.

Suszone pomidory w zalewie – smakują świetnie same lub w formie koreczków z różnymi gatunkami serów. Wrzucone do blendera z oliwą z oliwek, czosnkiem i oliwkami przeistoczą się w pyszną pastę do krakersów i chipsów.

Sery – tradycyjnie podaje się je na zakończenie posiłku, przed lub zamiast deseru. Ale deska serów może też wystąpić w roli przekąski (ale nie przystawki). Trzy rodzaje lub więcej (na przykład camembert, roquefort, kozi, twardy) wyłożone na deskę zupełnie wystarczą. Jeśli masz, dodaj kiście winogron, kawałki jabłek, kromki bagietki, krakersy, orzechy włoskie, migdały, suszone morele i śliwki. Każdy odkrawa sobie kawałek sera, na który ma ochotę. Służy do tego specjalny nóż, lekko wygięty, zakończony dwoma krótkimi zębami. Do serów ostrych pasują wina czerwone wytrawne i piwo, do łagodnych – białe wytrawne i półwytrawne.

Więcej przepisów na babskie spotkanie, męski wieczór i kinderbal znajdziesz w książce „Coś na ząb”, którą kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby oraz w salonikach prasowych.

Coś na ząb

i

Autor: Piotr Dąbrowski
Zdrowe kąski na babskie spotkanie

i

Autor: Shutterstock

Babskie spotkanie. Menu w gronie przyjaciółek wcale nie jest łatwo przygotować. Bywa, że każda z pań jest na innej diecie i trzeba to uwzględnić. Podstawowa zasada – przekąski powinny być lekkie i ładnie podane, żeby cieszyć podniebienie, ale i oko.  Sprawdza się warzywne rolki, pasty, chipsy warzywne, minitarty, tortille  czy faszerowane warzywa.

Małe dodatki do piwa

i

Autor: Shutterstock

Męski wieczór. Piwo i chipsy? Bez tego się nie obejdzie żadne spotkanie z kolegami, ale można też trochę się wysilić i podać coś innego. Sałatka – koniecznie z kawałkami mięska, kanapka, śliwki w boczku czy tortille z wieprzowiną nie są zbyt pracochłonne, ale będą smacznym urozmaiceniem wieczoru.  

Kinderbal

i

Autor: Shutterstock

Małe danie do plecaka, a może na kinderbal? Najlepsze przekąski dla dziecka to te, które są nieskomplikowane – łatwe, żeby je chwycić ręką i mają niewielką ilość składników.  

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki