Najzdrowsze warzywo świata? Chroni wątrobę i reguluje poziom cholesterolu! Trzeba jednak uważać, bo wybucha!

2025-09-22 9:16

W Polsce to warzywo wciąż jest mało popularne, a w Europie się nim zajadają. Często zalecane jest przez dietetyków i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Świetnie pasuje do pizzy, sosów oraz do pomidorów. Warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Do makaronu dodaje szpinak i karczochy. Ten przepis jest gotowy w 20 minut

i

Autor: com/ Shutterstock Do makaronu dodaje szpinak i karczochy. Ten przepis jest gotowy w 20 minut
  • Odkryj karczocha, warzywo śródziemnomorskie, które podbija świat swoimi właściwościami zdrowotnymi.
  • Bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, wspiera trawienie i obniża cholesterol.
  • Jak przygotować i włączyć karczochy do diety, aby cieszyć się ich smakiem i korzyściami?
  • Dowiedz się, dlaczego to niedoceniane warzywo powinno znaleźć się w Twojej kuchni!

To jedno z najzdrowszych warzyw świata. W Polsce wciąż mało osób o nim słyszało

Kuchnia śródziemnomorska bogata jest w warzywa, które zachwycają swoim smakiem oraz właściwościami. Jednym z takim warzyw jest karczoch. 

Karczochy pochodzą z rejonów Morze Śródziemnego, a jadalny jest jego pąk kwiatowy nazywany sercem. Mają one delikatny, nieco gorzkawy smak i najlepiej jest je spożywać w towarzystwie innych produktów. Karczochy świetnie smakują z pomidorami, mięsem lub jak dodatek do pizzy i makaronów. Można je spożywać zarówno gotowe, smażone, a nawet pieczone.

Dlaczego warto jeść karczochy?

Jak każde warzywa, karczochy mają szereg prozdrowotnych właściwości. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów takich jak magnez, cynk, żelazo oraz kwas foliowy. Karczochy to naturalne antyoksydanty oraz przeciwutleniacze. Wpływają na odporność oraz chronią organizm przez działaniem wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Karczochy dobrze wpływają na trawienie, a dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit oraz wspomagają przemianę materii. Regularne spożywanie karczochów pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a zawartość cynaryny pobudzają wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Pomaga to w usuwaniu toksyn z organizmu.

Quiz: Owoc czy warzywo? Rozwiąż szybki test i sprawdź, czy wiesz, co jesz
Pytanie 1 z 10
Na początek prosta sprawa. Banan to:

Jak jeść karczochy?

Najczęściej jada się ich mięsiste listki oraz delikatne serce. Przygotowanie zaczyna się od dokładnego umycia karczocha pod bieżącą wodą. Następnie, za pomocą ostrego noża, odcina się górną część główki (około 2-3 cm) oraz twardą końcówkę łodygi. Można również usunąć zewnętrzne, najbardziej zdrewniałe listki u nasady. Aby zapobiec ciemnieniu, warto natrzeć przekrojone powierzchnie cytryną. Karczochy można gotować na parze, w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny (około 20-30 minut, aż listki staną się miękkie i łatwo odchodzić), piec w piekarniku z oliwą i przyprawami lub dusić.

Karczochy doskonale smakują same, ale można je również podawać z różnymi sosami, które podkreślą ich smak. Popularne opcje to roztopione masło z czosnkiem, sos winegret, aioli (czosnkowy majonez) czy dipy na bazie jogurtu i ziół. Przykładem może być ugotowany na parze karczoch podany z sosem holenderskim lub pieczony karczoch skropiony oliwą z oliwek i posypany parmezanem. Serce karczocha świetnie komponuje się również jako dodatek do sałatek, makaronów czy pizzy.

Czy karczochy mogą wybuchać?

Jeden z włoskich portali informacyjnych poinformował o wybuchających karczochach. - Wybuchowe karczochy istnieją, a jeden przytrafił się mnie - powiedziała jedna z kobiet pracująca we włoskiej służbie zdrowia. Okazuje, że faktyczny takie sytuacje mogą mieć miejsce.

- Czyściłam warzywo. Zaczęłam od liści na dole, żeby dostać się do górnej części, gdzie karczoch jest jaśniejszy. Kiedy ukroiłam go po raz drugi, pojawiła się iskra, potem odgłos wybuchu i smuga dymu. Na nożu pozostał ślad sadzy (...) Zapach był taki sam, jaki zostaje w powietrzu po odpaleniu petardy - napisała jedna z kobiet w mediach społecznościowych. Sytuacja okazała się niegroźna, ale jak przyznała kobiet, mocno wytrąciła ją z równowagi.

Wybuchające karczochy mają swoje naukowe wyjaśnienie. Jednym z najczęściej stosowanych nawozów jest azotan amonu, czyli popularna saletra amonowa, która stanowi składnik wielu rodzajów materiałów wybuchowych Niewielka ilość nawozu może dostać się do główki warzywa i tam zaschnąć. Według jednej z teorii do wybuchowej reakcji dochodzi po wpływem gwałtownych ruchów podczas krojenia lub w wyniku rozgrzania karczocha. Jak się okazuje przypadki wybuchania karczochów, choć są rzadkie, to się zdarzają.

Super Express Google News

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki