Nalewka grzechu warta. Przepisy na przetwory

2014-06-28 22:24

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną nalewkę grzechu wartą. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki nalewki.

Nalewka grzechu warta
Koszt: 129 zł

Składniki: 1 litr spirytusu, 1 litr wody, 8 cytryn, kilka goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 1 szklanka rumu, 90 dag miodu

Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać goździki, gałkę muszkatołową i gotować ok. 10 minut. Schłodzić do temperatury 40 stopni C. W tak przygotowanej wodzie rozpuścić miód, przelać do słoja. Z dokładnie umytych cytryn cienko skroić skórkę i dodać do słoja. Z owoców wycisnąć sok i razem z rumem i spirytusem dodać do roztworu miodu, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 2 doby. Po tym okresie przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy i rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki