Nalewka z kasztanów to tradycyjny, naturalny lek na wiele dolegliwości. Błyskawicznie rozgrzewa, wzmacnia i koi ból, likwiduje obrzęki. Poprawia trawienie oraz działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga w leczeniu żylaków, hemoroidów, zakrzepów, zapalenia żył i stanów zapalnych żołądka. Sprawdza się też w przypadku obolałych stawów.
Jak zrobić
10 dojrzałych kasztanów
4 szklanki wódki
Kasztany należy umyć i posiekać na małe kawałki. Wrzucić do słoika, zalać wódką, zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po 14 dniach przecedzić powstałą nalewkę i przelać do wyparzonej butelki.
Nalewkę z kasztanów należy przechowywać w ciemnym miejscu. Powinno się pić 10-20 kropli dziennie.
Uwaga! Nalewkę można też stosować zewnętrznie do smarowania obolałych stawów, mięśni czy żylaków.
Przeczytaj też: Sezon na dynię
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj