Niedzielny obiad za 26 zł. Szef kuchni Robert Sowa poleca przepisy

2013-10-04 4:00

Robert Sowa (47 l.) pomaga nam rozwiązać odwieczny problem, co zrobić w niedzielę na obiad. Słynny kucharz tym razem proponuje zupę kalafiorową i potrawkę z kurczaka ze smażoną papryką. Smacznie, wykwintnie, a na dodatek bez nadszarpywania domowego budżetu. Tym razem na nasz obiad nie wydamy więcej niż 26 złotych.

Sowa to autorytet kucharski. Ma swoje programy telewizyjne, udziela się w rozgłośniach radiowych. To też autor wielu książek kucharskich. Jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.

A od września ten kulinarny autorytet na łamach "Super Expressu" udowadnia, że niedzielny obiad może być wystawny za rozsądne pieniądze. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. I co najważniejsze, nie trzeba być wielkim kucharzem, by gotować jak Robert Sowa.

Patrz też: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 27zł

Zupa kalafiorowa

Sposób przygotowania

Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.

SKŁADNIKI dla 4 osób l 200 g pokrojonej w paski piersi z indyka

- 2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat

- 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli

- 1 litr Rosołu z kury Kucharek

- 1/2 główki podzielonego na różyczki kalafiora

- 1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów

- 80 g kremowego serka topionego

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1/2 łyżki lubczyku

- sól czosnkowa, pieprz biały mielony do smaku

Potrawka z kurczaka ze smażoną papryką

Sposób przygotowania

1. Udka z kurczaka natrzeć przyprawą kebab-gyros połączoną z olejem.

2. Usmażyć na złoty kolor.

3. Dodać cebulę i czosnek, zalać rosołem, dusić do miękkości ok. 40 minut.

4. Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę i całość doprawić do smaku.

5. Podawać z jogurtem i posiekaną natką.

SKŁADNIKI dla 4 osób

- 1 kg udek z kurczaka

-2 pokrojone w grubą kostkę cebule

-4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

-3 łyżki przyprawy kebab-gyros

-4 łyżki oleju rzepakowego

-500 ml Rosołu z kury Kucharek

-1 pęczek natki pietruszki

-4 łyżki gęstego jogurtu

-6 plastrów czerwonej papryki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki