Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 27zł

2013-09-20 4:00

Jak przygotować wystawny obiad, nie rujnując domowego budżetu? Jak zjeść smacznie i zdrowo? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego piątkowego cyklu. W tajniki kuchni wprowadza was sam Robert Sowa (47 l.), znany mistrz kucharski. A to nie byle kto, bo jest on znany m.in. z programów telewizyjnych i autorstwa wielu książek kucharskich. Jest autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej. To również szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.

W każdy piątek udowadnia, że dobry niedzielny obiad wcale nie musi być drogi. W prezentowanym przez nas cotygodniowym cyklu pan Robert specjalnie dla naszych Czytelników proponuje smaczne, zdrowe i przede wszystkim tanie zestawy obiadowe. Koszt takich zestawów dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. Co więcej, nie musimy posiadać wielkiego kuchennego doświadczenia, aby wyprawić eleganckie przyjęcie.

Przeczytaj koniecznie: Kładę jajka na włosy, by rosły mi piersi!

ZUPA GULASZOWA z paprykami i pomidorami

Sposób przygotowania

Przygotować wszystkie składniki. Mięso obsmażyć z cebulą, zalać rosołem. Gotować około 20 minut wraz z przyprawami. Gdy wieprzowina będzie miękka, dodać ziemniaki, a po kilku minutach paprykę i pomidory. Zupę zagotować i doprawić do smaku.

SKŁADNIKI

200 g pokrojonej w kostkę łopatki wieprzowej olej do smażenia 1 pokrojona w kostkę cebula 1 litr Rosołu warzywnego Kucharek 2 pokrojone w kostkę ziemniaki po 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej, zielonej i żółtej papryki l 100 g pomidorów bez skóry 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe l 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej węgierskiej Prymat l sól l pieprz czarny mielony do smaku

Jesienna SAŁATKA ze smażoną dynią w soku pomarańczowym

Sposób przygotowania

Przygotować wszystkie składniki. Składniki sosu winegret dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek - aż do uzyskania złotobrązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem winegret.

SKŁADNIKI
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych 8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry 50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów 2 łyżki prażonych migdałów. Sos winegret 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku kilka listków świeżo siekanej bazylii 1 łyżka musztardy miodowej 1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula sól morska chili pieprz cayenne do smaku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki