NIEZDROWE ryby, które należy wykluczyć z jadłospisu!

2016-03-02 12:00

Ryby dostarczają organizmowi wielu cennych wartości, dzięki którym funkcjonuje on prawidłowo. Jednak nie wszystkie odmiany ryb są zdrowe. Niektóre z nich wchłaniają ogromne ilości szkodliwych pierwiastków, takich jak np. rtęć. Na takie ryby należy uważać. Przedstawiamy listę ryb, które można śmiało jeść oraz tych, których spożycie odradzamy.

Łosoś – pyszny i zdrowy

i

Autor: Archiwum serwisu   Tę rybę warto serwować najbliższym! Docenią oni nie tylko jej wyjątkowy smak, ale i apetyczny wygląd dań Tę rybę warto serwować najbliższym! Docenią oni nie tylko jej wyjątkowy smak, ale i apetyczny wygląd dań.  

Uwielbiasz jeść ryby? I słusznie! Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamina D3, niezbędnych aminokwasów w tym lizyny, metioniny i cysteiny, łatwo przyswajalne]ego białka, fosforu, selenu, jodu i fluoru. Pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko nowotworów, wspomagają pracę układu nerwowego, zwiększają poziom serotoniny, a nawet wspomagają proces odchudzania. Można byłoby wymieniać bez końca. Jednak podczas kupowania ryb należy zachować szczególną ostrożność, gdyż nie wszystkie pochodzą z godnego zaufania źródła. Które ryby są najzdrowsze? Najlepiej wybierać:  czarniaka, dorsza bałtyckiego ze stada wschodniego, karpia, łososia pacyficznego, śledzia, szprota i ostrygi. Z dystansem należy pochodzić do łososia bałtyckiego, pstrąga tęczowego, tuńczyka, mintaja, flądry, makreli, węgorza, soli i halibuta.

Zobacz: Te produkty zastąpią kawę i szybko postawią cię na nogi

Przeczytaj też: Właściwości oleju lnianego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki