Uwielbiasz jeść ryby? I słusznie! Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamina D3, niezbędnych aminokwasów w tym lizyny, metioniny i cysteiny, łatwo przyswajalne]ego białka, fosforu, selenu, jodu i fluoru. Pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko nowotworów, wspomagają pracę układu nerwowego, zwiększają poziom serotoniny, a nawet wspomagają proces odchudzania. Można byłoby wymieniać bez końca. Jednak podczas kupowania ryb należy zachować szczególną ostrożność, gdyż nie wszystkie pochodzą z godnego zaufania źródła. Które ryby są najzdrowsze? Najlepiej wybierać: czarniaka, dorsza bałtyckiego ze stada wschodniego, karpia, łososia pacyficznego, śledzia, szprota i ostrygi. Z dystansem należy pochodzić do łososia bałtyckiego, pstrąga tęczowego, tuńczyka, mintaja, flądry, makreli, węgorza, soli i halibuta.
Zobacz: Te produkty zastąpią kawę i szybko postawią cię na nogi
Przeczytaj też: Właściwości oleju lnianego