odchudzanie

i

Autor: East News

Odchudzanie po 40. roku życia. Jak się za to zabrać?

2020-05-29 7:44

Według dietetyków Polki nie potrafią się odchudzać i co krok robią błędy. By zrzucić wagę nie trzeba się katować, ale stopniowo wprowadzać zmiany w diecie i przerzucić się na aktywność fizyczną.

Odchudzanie nie jest łatwym zadaniem, szczególnie po 40. roku życia. Mamy już pewne nawyki żywieniowe, nasz organizm jest przyzwyczajony do pewnej diety, u kobiet przed menopauzą sprawę utrudniają hormony, bo ich spadek sprzyja tyciu. Najważniejsze jest jednak pozytywne nastawienie i nie poddawanie się, bo odchudzanie to proces.

Czytaj także: Diety light

Nie warto szukać nowej diety-cud. Lepiej poczytać o tym, co jest dobre dla zdrowia, zrobić sobie listę swoich nawyków żywieniowych i tego, co ląduje na talerzu. Jeśli w większości to mięso i potrawy mączne, zdecyduj się na więcej warzyw i zastąp nimi chociaż jeden posiłek. Jeśli kochasz warzywa, może warto byłoby ograniczyć nieco porcje? Warto też sprawdzić tabelkę produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jaja, nabiał i kwaśne owoce sycą na dłużej. Bardzo ważne jest kontrolowanie ilości węglowodanów.

Czytaj także: To najlepsza DIETA dla kobiet po 60-tce. Dzięki niej Magda Gessler schudła 10 kg!

Ale nie tylko w kuchni stracisz kilogramy. Warto skoncentrować się na aktywności fizycznej. Nie musisz od razu dźwigać ciężarów czy biegać maratonów. Wystarczą codzienne, ale regularne (!), spacery. Z każdym dniem, będziesz nabierać ochoty na dłuższe trasy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki