Oto produkty spożywcze, których nie należy ze sobą łączyć!

2015-02-19 16:30

Jedzenie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Nie każdy jednak wie, że określonych produktów nie należy ze sobą łączyć. Sprawdź, o które z nich chodzi!

Składniki odżywcze zawarte w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że wiele z nich zostaje utraconych przy nieodpowiednim łączeniu niektórych produktów! Możemy przez to cierpieć na niedobory witamin i składników mineralnych.

Sprawdź, których produktów nie należy ze sobą łączyć.

Nie łącz tych produktów spożywczych

Mocna herbata z ciastem drożdżowym

Ciasto drożdżowe jest źródłem cennej witaminy B1. Niestety, popijane mocną herbatą nie dostarcza witamin do organizmu! Wszystko przez garbniki, które odpowiadają za gorzki smak herbaty i  są odpowiedzialne za ograniczenie wchłaniania białek oraz witamin przez błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Herbata z cytryną

Herbata ma wiele cennych właściwości, takich jak: działanie antyrakowe czy zapobieganie udarom mózgu. Z kolei cytryna to bogate źródło witaminy C, wspomagającej naszą odporność. Nie należy jednak ich ze sobą łączyć. Zawarty w herbacie glin pod wpływem soku z cytryny zmienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. Jest on bardzo szkodliwy i może grozić chorobą Alzheimera!

Ogórek z innymi warzywami

Nie należy łączyć pomidora z ogórkiem. Powoduje to utlenienie zawartej w pomidorze witaminy C. Tak samo dzieje się przy połączeniu ogórka z cebulą, papryką, cykorią, natką pietruszki oraz zieloną sałatą. Warzywa tracą wtedy swoje cenne wartości.

Żelatyna z owocami

Niektóre owoce nie powinny być łączone z galaretkami na bazie żelatyny. Są to: kiwi, ananas, mango oraz papaja. Przez nie galaretka nie stężeje.

Grzyby i alkohol

Alkohol ścina białko zawarte w grzybach, przez co utrudnione zostaje ich strawienie. Takie połączenie może doprowadzić nawet do poważnych chorób układu pokarmowego. Przykładowo czernidłak pospolity zawiera dużo koryny, będącej silną toksyną, która uniemożliwia rozkład alkoholu w organizmie przez 2 dni.

Czerwone mięso z winem

Jedząc czerwone mięso, dostarczamy organizmowi mnóstwo cennego żelaza. Jednak garbniki zawarte w winie znacząco ograniczają jego wchłanianie.

Czosnek i drożdże

Nie próbuj wypiekać pieczywa czosnkowego. Niewielka ilość czosnku dodana do ciasta sprawi, że chleb nie wyrośnie.

Ryby z olejem

Niepowinno się łączyć ryb z olejami. Zawarte w rybach kwasy omega-3 pozbawiają wartości kwasy omega-6, które znajdziemy m. in. w oleju słonecznikowym.

Zobacz też: Jedzenie czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krw?

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki