Alergia pokarmowa dotyczy zazwyczaj poszczególnych produktów. Można ją zauważyć gołym okiem, gdy za każdym razem po spożyciu danego produktu pojawiają się te same dolegliwości. Alergia najbardziej dokucza naszej skórze, bo aż w 45 proc., w następnej kolejności atakuje układ oddechowy, bo aż w 25 proc., kolejno przewód pokarmowy - 20 proc. i układ sercowo-naczyniowy (10 proc.). Jakie produkty spożywczy uczulają najczęściej? Niestety są to produkty użytku codziennego jak: jaja, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, skorupiaki, ryby, soja i zboża! Jeśli od lat jesz te produkty i nie widzisz niepokojących objawów nic więcej nie powinno się wydarzyć. Uczulać bowiem może każdy produkt i w każdym wieku. Najczęściej jednak na uczulenie pokarmowe są narażone niemowlaki i dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej.
Zobacz też: Co dodaje energii zamiast kawy? Poznaj listę produktów!
Przeczytaj też: Masz napady lęku? Zmiana diety może ci pomóc