Produkty, które jesz na co dzień uczulają NAJCZĘŚCIEJ! Zobacz jakie

2015-07-02 11:00

Alergia nie jest najprzyjemniejsza przypadłością. Alergicy są uczuleni na pyłki, sierść zwierząt, kurz, a najczęściej na niektóre produkty spożywcze. Objawy alergii nie są groźne lecz bardzo uciążliwe. Najczęściej jest to katar, ból głowy, swędzenie, wysypka czy bóle brzucha. Niestety nieleczona może przeobrazić się w groźne choroby.  

POLSKIE RYBY

i

Autor: Shutterstock

Alergia pokarmowa dotyczy zazwyczaj poszczególnych produktów. Można ją zauważyć gołym okiem, gdy za każdym razem po spożyciu danego produktu pojawiają się te same dolegliwości. Alergia najbardziej dokucza naszej skórze, bo aż w 45 proc., w następnej kolejności atakuje układ oddechowy, bo aż w 25 proc., kolejno przewód pokarmowy - 20 proc. i układ sercowo-naczyniowy (10 proc.). Jakie produkty spożywczy uczulają najczęściej? Niestety są to produkty użytku codziennego jak: jaja, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, skorupiaki, ryby, soja i zboża! Jeśli od lat jesz te produkty i nie widzisz niepokojących objawów nic więcej nie powinno się wydarzyć. Uczulać bowiem może każdy produkt i w każdym wieku. Najczęściej jednak na uczulenie pokarmowe są narażone niemowlaki i dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej.

Zobacz też: Co dodaje energii zamiast kawy? Poznaj listę produktów!

Przeczytaj też: Masz napady lęku? Zmiana diety może ci pomóc

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki