Przepisy na przetwory: Dynia marynowana na słodko

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną dynię marynowaną na słodko. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika marynowanej na słodko dyni.

Dynia marynowana na słodko
Koszt: 5 zł

Składniki: 2 kilogramy dyni
Zalewa: pół kilograma cukru, 1/4 szklanki octu 10 proc., 4 szklanki wody, kilkanaście goździków

Sposób przygotowania: Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Zanurzyć ją na sitku do wrzącej wody, odsączyć i wsypać do słoików. Ugotować zalewę z goździkami i octem. Gorącą zalać dynię i pasteryzować 15—20 min. w temperaturze 85 stopni C.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki