Przepisy na przetwory: Nalewka czekoladowa

2011-09-06 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną nalewkę czekoladową. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki nalewki czekoladowej.

Nalewka czekoladowa
Koszt: 38 zł

Składniki: 5 dag mielonej kawy, 10 dag czekolady w proszku, 1 szklanka cukru, kawałek kory cynamonu, cukier waniliowy, 3 szklanki wódki, 1 szklanka wody

Sposób przygotowania: Kawę, czekoladę, cynamon zalać wódką. Odstawić na 2-3 tygodnie. Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w gorącej wodzie, zagotować, ostudzić. Dolać do alkoholu. Odstawić na kolejne 2-3 tygodnie. Przefiltrować przez filtr do kawy. Rozlać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki