Przepisy na przetwory: Oliwa czosnkowa

2011-09-14 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną oliwę czosnkową. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki oliwy czosnkowej.

Oliwa czosnkowa
Koszt: 26 zł

Składniki: 15 dużych ząbków czosnku (polskiego!), 500 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oliwę wlać do garnka i podgrzewać do momentu, aż pokażą się bąbelki. Wtedy dodać czosnek i odstawić na 25 minut, żeby przeszła czosnkiem. Wyjąć czosnek, a oliwę przelać do szklanej butelki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki