Przepisy na przetwory: Sok jabłkowy

2011-09-02 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny sok jabłkowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej buteleczki soku.

Sok jabłkowy
Koszt: 22 zł

Składniki: 10 kg jabłek, 0,5 litra wody, 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania: Jabłka wymyć, pozbawić gniazd nasiennych. Z wody i cukru ugotować syrop. Z jabłek za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Dosłodzić go syropem. Sok rozlać do buteleczek. Pasteryzować 2 minuty od momentu zagotowania. Jeżeli jabłka są słodkie, lub jeśli ktoś lubi kwaśne smaki - nie dodawać syropu, powstanie wówczas 100 proc. sok jabłkowy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki