Robert Sowa poleca: Niedzielny obiad za 27 zł

2013-11-15 3:00

Aby zrobić smaczny, zdrowy i wystawny obiad, nie trzeba być ani wielkim kucharzem, ani bogatym człowiekiem. Słynny kucharz Robert Sowa (47 l.) rozwiewa te mity.

Robert Sowa, kulinarny ekspert i autor książek kucharskich, proponuje Czytelnikom przepisy na wystawne, ale niezbyt kosztowne obiady, bo żeby smacznie zjeść i aby rodzina była zadowolona, nie trzeba wydawać fortuny. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł.

Zupa CEBULOWA z serem gruyčre

SKŁADNIKI - 6 dużych pokrojonych w cienkie piórka cebul - 1 l bulionu wołowego Kucharek

- 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku - 1 szklanka białego wina - 2 łyżki masła - bagietka na grzanki -100 g tartego sera gruyčre

Sposób przygotowania

Cebulę podsmażyć na maśle z tymiankiem do momentu, aż zacznie brązowieć, dolać wino i gotować przez ok. 10 min. Następnie dodać bulion i gotować, aż cebula będzie zupełnie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, każdą z nich posypać serem gruyčre i zapiekać. Zupę podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.

Szaszłyczki WIEPRZOWO-WOŁOWE z przyprawą kebab-gyros

SKŁADNIKI dla 4 osób l 300 g mielonej łopatki wieprzowej l 300 g mielonej wołowiny

l 2 ząbki czosnku l pokrojona w kostkę cebula l 1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat l 1 główka sałaty lodowej l 2 łyżki oliwy z oliwek l 2 pomidory bez skórki l 1 pęczek świeżej mięty l 1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula l 1 starty i odciśnięty z nadmiaru wody ogórek l 200 g jogurtu bałkańskiego l 1 op. Tzatziki - pikantny sos czosnkowy l 1 cytryna l sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość wymieszać, uformować kotleciki, lekko je spłaszczyć, nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do lodówki. Jogurt wymieszać z ogórkiem, przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku. Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem. Kotleciki zgrillować. Podawać na sałatce skropionej oliwą z oliwek, z zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki