Sałatka z młodych ziemniaków

i

Autor: Shutterstock

Sałatka z awokado to szybkie i pyszne jedzenie do pracy

2016-07-13 17:00

Nie masz pomysłu co jeść w pracy? Codziennie szukasz szybkiego i łatwego przepisu na obiad? Lato jest idealną porą roku na wszelkiego rodzaju sałatki. Sałatka z awokado jest zdrowa, pyszna, a jej kolejnym atutem jest fakt, że przygotujesz ją szybciej niż w 15 minut. Przedstawiamy przepis na sałatkę z awokado!

Do przygotowania będziesz potrzebowała następujących składników: 2 lub 3 awokado, 4 pomidory, strąk czerwonej papryki, pęczek kolendry, czerwoną cebulę, limonkę, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól morską, biały pieprz. Sposób przygotowania: Umyj wszystkie warzywa. Pomidory pokrój wedle uznania (tak jak lubisz je jeść), paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę posiekaj w drobne paski. Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ skrop sokiem z połówki limonki. Kolendrę, wedle uznania porwij lub grubo posiekaj. Pokrojone warzywa: paprykę, cebulę, awokado i kolendrę delikatnie wymieszaj w salaterce.  Przypraw je pieprzem do smaku. Drugą połówkę soku z limonki delikatnie posól i dodaj otartą skórkę z limonki. Na koniec dodaj oliwę i mieszkaj aż konsystencja będzie jednolita. Polej sosem sałatę. Jeśli zabierasz sałatkę do pracy, sos spakuj w oddzielnej miseczce i polej nim sałatkę chwilę przed spożyciem. Smacznego.

Zobacz też: Ciasto do pizzy według Magdy Gessler

Przeczytaj też: Pyszne kurki. Przedstawiamy szybkie przepisy na grzyby sezonowe

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki