Pokrzywy przez wieki używano do leczenia reumatyzmu, bólu zęba, niestrawności i poprawiania urody. Pokrzywa miała też właściwości magiczne. Słowianie używali jej do ochrony przed burzą, rusałkami i czarownicami, które kradły mleko. Jednak była też pokrzywa rośliną diabelską. Jak opisuje Krystyna Szcześniak w książce „Świat zamów światem roślin na pograniczu wschodniej i zachodniej Słowiańszczyzny”, w pokrzywę zamieniali się grzesznicy. Ziele wyrastało także w miejscu śmierci przeklętych. Ludzie, parząc się pokrzywą — klęli, a co za tym idzie – grzeszyli. Magiczne właściwości pokrzywy polegały także na ratowaniu zdrowia. Najczęściej stosowano ją w formie nalewek, naparów i wywarów. Leczono nimi ból zęba, niestrawność, a nawet ukąszenia żmij. Także dziś pokrzywa ma wiele zastosowań medycznych. Herbaty i wyciągi są stosowane m.in. na obniżenia poziomu cholesterolu, chlorku sodu i mocznika oraz redukcji stanów zapalnych i łagodzenia bólu. Ziele jest pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, a także do pozbycia się nadmiaru wody w organizmie. Pokrzywa jest wykorzystana także w przemyśle kosmetycznym. Jednak, jak każde zioło, trzeba ją stosować z umiarem. Choć przez wielu nazywana jest chwastem, to ma też swoje zastosowanie w kuchni.
Dla wielu to chwast, dla innych superfood. Co zrobić z pokrzywy?
Pokrzywa to prawdziwa bomba odżywcza, zawierająca m.in. witaminy A, C, K, żelazo, wapń, magnez i potas. Jej delikatny, lekko ziemisty smak, przypominający szpinak, sprawia, że doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Można ją wykorzystać w zupach, sałatkach, koktajlach, a nawet jako farsz do pierogów. Rośnie niemal wszędzie, a jej zbiór jest prosty (pamiętaj o rękawicach!). Żeby pozbyć się parzących włosków, pokrzywę trzeba sparzyć wrzątkiem lub ugotować. Młode liście są najdelikatniejsze i najlepiej nadają się do spożycia na surowo (np. w sałatkach). Starsze liście warto gotować nieco dłużej. Najprostszym przepisem na wykorzystanie pokrzywy w kuchni jest kremowa zupa.
Zupa krem z pokrzywy. Przepis
Do przygotowania kremowej zupy z pokrzywy potrzebujesz: 2 garście młodych liści pokrzywy, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 ziemniaka, 1 litr bulionu warzywnego, 250 g śmietany 30% oraz oliwę do smażenia, a także sól i pieprz do smaku. Do podania: jaja na twardo.
Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony ziemniak i zalej bulionem. Gotuj do miękkości ziemniaka. Dodaj sparzoną pokrzywę i gotuj jeszcze kilka minut. Wlej śmietanę i zmiksuj zupę na gładki krem. Doprawi solą i pieprzem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
ZOBACZ TEŻ: Kotlet schabowy godny gwiazdki Michelin. Tak go przygotuj, a będzie smakował jak z najlepszej restauracji
