ZUPA

Uwielbiasz chłodnik litewski, ale nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Podstawą popularnej zimnej zupy jest ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Chłodnik buraczany mo…

dodano 5-7-2025

W piątek o 21.00 w szwajcarskim Sankt Gallen będziemy świadkami historycznego wydarzenia. Reprezentantki Polski zagrają pierwszy mecz na mistrzostwach Europy, a ich rywalkami będą ośmiokrotne triumfa…

dodano 4-7-2025

Pokrzywa majowa była uznawana przez naszych przodków za ziele o największej mocy. Wczesną wiosną Słowianie pili napar z ziela, by zregenerować się po zimie. Specjalnym naparem dziewczęta płukały włos…

dodano 29-5-2025

Czuć w nim cytrynę, kwaśne zielone jabłka, poziomki, szpinak i dużo świeżości. Można przygotować z niego pyszną zupę, a w dodatku może być za darmo, wystarczy wybrać się na odpowiednią łąkę. Szczaw j…

dodano 6-5-2025

Sałata masłowa z odrobiną śmietany i przypraw to idealny dodatek do lekkiego obiadu. Lodowa i rzymska idealnie sprawdzą się w sałatkach z kurczakiem, jajkiem lub tuńczykiem. Ogólnie przepisów z wykor…

dodano 23-4-2025

Został Ci czerstwy chleb? Możesz zrobić z niego pyszną zupę. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a cała rodzina będzie się zajadać się ze smakiem. Przepis na zupę z czerstwego chleba. Zrobisz ją raz i…

dodano 5-8-2024

Przepisów na zupę szczawiowa jest mnóstwo, ale zazwyczaj baza jest bulion warzywny i szczaw. Te małe kwaśne listki zebrane na łące, stanowią smakowity dodatek do zupy. Żeby całość była nie tylko smac…

dodano 24-4-2024

Barszcz czerwony podawany z uszkami to jedna z podstawowych potraw wigilijnych w naszym kraju. Przygotowanie idealnego barszczy czerwonego nie jest trudne. Zanim jednak podasz do na Wigilii to poznaj…

dodano 20-12-2022

Uczniowie z bydgoskiego gastronomika zapraszają mieszkańców na kulinarny piknik.

dodano 5-5-2018

Pierwsze danie rozgrzewa w jesienne wieczory

dodano 11-10-2013

Justyna Jendruchniewicz (27 l.) z Bedlna (woj. mazowieckie) gotuje rosół tak jak jej mama, babcia i prababcia. Tylko z kurczaka, który wyrósł na podwórku, był karmiony zbożem, ziemniakami i jadł to, …

dodano 18-1-2013

Tatiana Okupnik (33 l.) dla tygodnika "Takie jest Życie" powiedziała, że gdyby została w Polsce, gotowałaby zupy w porannych programach, zamiast zajmować się działalnością artystyczną.

dodano 18-2-2011