Szpinak i kozi ser poprawiają nastrój - badania to potwierdziły. Co jeść na dobry humor?

2011-09-27 13:30

Istanieje dieta, która pozwala pozbyć się agresji, ukoić nerwy i jednocześnie może poprawić humor. Wystarczy sięgnąć po warzywa, zioła i produkty zawierające tryptofan. Ustalili to naukowcy z uniwersytetu w Cambridge. Które produkty poprawiają humor?

Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge odkryli, że tryptofan, czyli obojętny elektrycznie aminokwas, ma właściwości relaksacyjne. Tematem - co jeść, aby poprawić nastrój i zniwelować agresję, zajęli się neurolodzy na czele z włoskim specjalistą Lucą Passamontim. Przedstawili razem ze związkiem rolników produkty, które spożywane codziennie - poprawiają nastrój.

Ustalili oni, że za zły humor, agresję i nerwowość odpowiada spadek serotoniny w mózgu. Dochodzi do tego kiedy jemy niewłaściwe produkty, ale także wtedy, gdy w ogóle rezygnujemy z posiłków. Gdy robimy się głodni - tracimy dobry nastrój. Wyniki tych badań opublikowane zostały w piśmie "Biological Psychiatry".

Jakie produkty zapewniają dobry humor? (czyli zawierają tryptofan)

- szpinak
- ser kozi
- migdały
- jajka
- cukinia
- mięso indycze
- herbatniki z mąki razowej
- ryba dorada

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki