Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby

i

Autor: Shutterstock Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby

Triki na irytujące zapachy

Tak pozbędziesz się zapachu smażonej ryby w mieszkaniu. Wykorzystaj nieziemski trik z owocem a smrodek szybko się ulotni

2023-12-22 15:35

Zapach smażonej ryby może być dla wielu osób irytujący. Intensywny, często wnika w tekstylia i ciężko się go pozbyć. Jeśli należysz do grona osób, którym przeszkadza zapach smażonej ryby podczas przygotowań do świąt, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik z owocem. To naprawdę skuteczny sposób, aby ryba nie śmierdziała podczas smażenia. To ułatwi przygotowanie potraw na Wigilię

Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby?

Ryba to nieodłączny element stołu wigilijnego. Polacy wręcz nie wyobrażają sobie świąt bez ryby po grecku, czy smażonego karpia. Jednak te tradycyjne świąteczne potrawy wiążą się z jedną niedogodnością - smażenie ryb po prostu śmierdzi. Irytujący zapach smażonej ryby unosi się w całym domu, potrafi wniknąć w tekstylia i naprawdę trudno się go pozbyć nawet podczas wietrzenia mieszkania. Dlatego, jeśli należysz do osób, które denerwuje zapach smażonej ryby, to koniecznie wypróbuj triki, które skutecznie go zniwelują. Jednym z nich są naturalne odświeżacze powietrza, które pachną świętami. Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Jeszcze przed rozpoczęciem smażenia ryby warto podjąć kroki, które pomogą ograniczyć unoszenie się tego przykrego zapachu.

Odpowiednie przygotowanie ryby do smażenia

Ważne jest, aby ryba była świeża, bo taka właśnie wydziela mniej nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Rybę warto namoczyć w mleku na około 1,5 godziny przed wrzuceniem jej na patelnię. Po tym czasie należy ją dokładnie opłukać, osuszyć i skropić cytryną. Następnie warto przyprawić ją ziołami, np. majerankiem i obłożyć pokrojoną cebulą, która doskonale pomoże w zniwelowaniu intensywnego zapachu ryby. Tak przyrządzoną rybę ostawiamy na godzinę do lodówki, po czym zabieramy się za jej smażenie. 

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia ryby?

Zapach ryby można także zredukować w trakcie jej smażenia. Pomoże w tym połówka jabłka lub ziemniaka. Te dwie rośliny doskonale neutralizują nieprzyjemne zapachy. Jabłko wystarczy umyć, przekroić na pół i umieścić na patelni podczas smażenia ryby. Pochłonie nieco irytującego zapachu i dodatkowo wyostrzy smak dania. Ziemniaka również należy obrać i jego połówkę położyć przy smażonej rybie.

Genialny trik na usunięcie zapachu ryby z dłoni

Podczas przyrządzania ryby, jej intensywny zapach szybko wsiąka w naszą skórę. Wówczas dłonie przez długi czas potrafią brzydko pachnieć i nie pomaga nawet mycie rąk mydłem. Wtedy pomocna okaże się pasta do zębów. Wystarczy po zakończonym smażeniu ryby umyć ręce pastą do zębów. Ona doskonale usunie zapach ryby z dłoni.

Sonda
Denerwuje Cię zapach smażonej ryby?
Tańczące z promocjami 2023.12.21

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki