Tarta z truskawkami
Takie ciasto z pewnością będzie smakować każdemu. W dodatku jest łatwe i szybkie do przyrządzenia, więc można je robić nawet na krótko przed przybyciem gości.
Składniki:
l 0,5 kg truskawek
l 20 dag mąki
l 10 dag masła lub margaryny
l cukier puder do posypania
l 1 opakowanie cukru waniliowego
l tłuszcz do wysmarowania formy
l ew. kilka łyżek mleka
l opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła lub margaryny, cukru waniliowego i mleka zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Wyjąć, wstawić do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika na 15-20 min. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Potem rozłożyć truskawki i zalać przygotowaną uprzednio, tężejącą galaretką. Posypać cukrem pudrem.
Koszt ok. 8,5 zł
Nasz ekspert Małgorzata Brennek
Sałatka truskawkowo-szpinakowa przepis pani Elżbiety Łączyk ze Strzelec Opolskich
Składniki:
l 50 dag truskawek
l 10 dag konserwowej szynki drobiowej
l garść liści szpinaku
l łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
l łyżka posiekanej natki pietruszki
l 4 łyżki oliwy
l sok z dużej cytryny
l ząbek czosnku
l sól
l pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone truskawki pokroić na plasterki. Liście szpinaku opłukać, osączyć i podrzeć na kawałki. Szynkę pokroić w słupki. Truskawki, szpinak i szynkę wrzucić do miski i lekko wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem obficie skropić sałatkę, posypać ją marynowanym zielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Koszt ok. 13 zł
Elżbieta Łączyk
Kotleciki w sosie grzybowym przepis pani Henryki Rudolf z Głogowa Małopolskiego składniki:
l 1 szklanka ryżu
l 1 szklanka kaszy gryczanej
l 1 szklanka kaszy manny
l 1/2 kg mięsa mielonego
l średnia główka białej kapusty
l 3 cebule
l 5 jajek
l 4 kostki grzybowe
l sól
l pieprz
l vegeta
l 2 łyżki mąki
l 1 łyżka masła
l 1 łyżka śmietany
l 3 dag suszonych grzybków
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno posiekać i obgotować we wrzątku. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć. Ugotowany i ostudzony ryż, kaszę gryczaną i kaszę mannę wymieszać z mięsem i doprawić solą, pieprzem i vegetą. Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i obsmażyć je z obu stron na oleju. W czterech szklankach wody rozpuścić kostki grzybowe. Roztworem zalać kotleciki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku ok. półtorej godziny. Grzybki zalać dwiema szklankami wody, dodać mąkę, śmietanę i masło. Zagotować na wolnym ogniu. Sosem polać gotowe kotleciki.
Koszt ok. 21 zł
Henryka Rudolf
Biszkopt "Biała dama" przepis pani Krystyny Kraszkiewicz-Gulczewskiej z Gołchowa
Składniki: Na ciasto:
l 6 jajek
l 1/2 szklanki pszennej mąki
l 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
l 1/2 szklanki cukru
l 1 łyżeczka proszku do pieczenia
l 2 łyżeczki wody
l 1 łyżeczka octu
Na masę:
l 3 waniliowe serki homogenizowane
l 1/2 litra śmietany kremówki
l 1/3 szklanki cukru
l puszka ananasów
l 3 łyżki żelatyny
l 2 galaretki cytrynowe
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru, a potem żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ocet. Wszystko wymieszać i wylać na głęboką blachę. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
1/3 szklanki cukru wymieszać z serkami homogenizowanymi, ubić i dodać śmietanę. Żelatynę rozmoczyć, podgrzać i bardzo dokładnie rozmieszać. Wlać do mieszaniny serowo-śmietanowej i całość zamieszać. Na ochłodzony biszkopt znajdujący się w blasze wyłożyć masę. Na wierzchu ułożyć starannie odcedzone ananasy. Całość ostrożnie zalać przygotowaną według przepisu, ostudzoną i lekko już tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Koszt ok. 20 zł
Krystyna Kraszkiewicz-Gulczewska