Truskawkowa uczta dla zdrowia

2010-06-21 4:00

Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Jedna szklanka truskawek to tylko 45 kalorii

Tarta z truskawkami

Takie ciasto z pewnością będzie smakować każdemu. W dodatku jest łatwe i szybkie do przyrządzenia, więc można je robić nawet na krótko przed przybyciem gości.

Składniki:

l 0,5 kg truskawek

l 20 dag mąki

l 10 dag masła lub margaryny

l cukier puder do posypania

l 1 opakowanie cukru waniliowego

l tłuszcz do wysmarowania formy

l ew. kilka łyżek mleka

l opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła lub margaryny, cukru waniliowego i mleka zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Wyjąć, wstawić do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika na 15-20 min. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Potem rozłożyć truskawki i zalać przygotowaną uprzednio, tężejącą galaretką. Posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 8,5 zł

Nasz ekspert Małgorzata Brennek

Sałatka truskawkowo-szpinakowa przepis pani Elżbiety Łączyk ze Strzelec Opolskich

Składniki:

l 50 dag truskawek

l 10 dag konserwowej szynki drobiowej

l garść liści szpinaku

l łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu

l łyżka posiekanej natki pietruszki

l 4 łyżki oliwy

l sok z dużej cytryny

l ząbek czosnku

l sól

l pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki pokroić na plasterki. Liście szpinaku opłukać, osączyć i podrzeć na kawałki. Szynkę pokroić w słupki. Truskawki, szpinak i szynkę wrzucić do miski i lekko wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem obficie skropić sałatkę, posypać ją marynowanym zielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Koszt ok. 13 zł

Elżbieta Łączyk

Kotleciki w sosie grzybowym przepis pani Henryki Rudolf z Głogowa Małopolskiego składniki:

l 1 szklanka ryżu

l 1 szklanka kaszy gryczanej

l 1 szklanka kaszy manny

l 1/2 kg mięsa mielonego

l średnia główka białej kapusty

l 3 cebule

l 5 jajek

l 4 kostki grzybowe

l sól

l pieprz

l vegeta

l 2 łyżki mąki

l 1 łyżka masła

l 1 łyżka śmietany

l 3 dag suszonych grzybków

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno posiekać i obgotować we wrzątku. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć. Ugotowany i ostudzony ryż, kaszę gryczaną i kaszę mannę wymieszać z mięsem i doprawić solą, pieprzem i vegetą. Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i obsmażyć je z obu stron na oleju. W czterech szklankach wody rozpuścić kostki grzybowe. Roztworem zalać kotleciki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku ok. półtorej godziny. Grzybki zalać dwiema szklankami wody, dodać mąkę, śmietanę i masło. Zagotować na wolnym ogniu. Sosem polać gotowe kotleciki.

Koszt ok. 21 zł

Henryka Rudolf

Biszkopt "Biała dama" przepis pani Krystyny Kraszkiewicz-Gulczewskiej z Gołchowa

Składniki: Na ciasto:

l 6 jajek

l 1/2 szklanki pszennej mąki

l 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

l 1/2 szklanki cukru

l 1 łyżeczka proszku do pieczenia

l 2 łyżeczki wody

l 1 łyżeczka octu

Na masę:

l 3 waniliowe serki homogenizowane

l 1/2 litra śmietany kremówki

l 1/3 szklanki cukru

l puszka ananasów

l 3 łyżki żelatyny

l 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru, a potem żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ocet. Wszystko wymieszać i wylać na głęboką blachę. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

1/3 szklanki cukru wymieszać z serkami homogenizowanymi, ubić i dodać śmietanę. Żelatynę rozmoczyć, podgrzać i bardzo dokładnie rozmieszać. Wlać do mieszaniny serowo-śmietanowej i całość zamieszać. Na ochłodzony biszkopt znajdujący się w blasze wyłożyć masę. Na wierzchu ułożyć starannie odcedzone ananasy. Całość ostrożnie zalać przygotowaną według przepisu, ostudzoną i lekko już tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Koszt ok. 20 zł

Krystyna Kraszkiewicz-Gulczewska

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki