Wątroba domaga się uwagi

2010-12-20 3:00

Świąteczny stół kusi frykasami, ale uważaj - na skutek przejedzenia buntuje się wątroba. Dolegliwości bólowe pojawiają się, gdy wątroba się powiększa i zaczyna naciskać na otaczającą ją unerwioną błonę surowiczą. Podpowiadamy, jak tego uniknąć

Nie musisz wszystkiego sobie odmawiać. Można bowiem tak jeść (i pić), żeby nie zepsuć sobie przyjemności i nie obciążać wątroby.

1 Jeśli spożywasz posiłek z dużą ilością tłuszczów ("obrośnięta" szyneczka, boczek), to dodawaj do tego duże ilości chrzanu, musztardy, żurawin, borówek itp.

2 Nie skąp sobie ziół przyprawowych - chili, pieprzu, tymianku. Nie bój się ich ostrości, która mogłaby zaszkodzić twojemu żołądkowi, gdyż ta ostrość jest wyczuwalna jedynie do przełyku. Wszystkie przyprawy są przyjmowane przez żołądek bez żadnych sensacji.

3 Przygotowując potrawy wigilijne z dużym udziałem kapusty, grochu, grzybów, nie zapomnij o kminku, jałowcu czy kolendrze. Znakomicie zapobiegają uczuciu wzdęcia.

4 Staraj się unikać napojów gazowanych, no, chyba że jest to sylwestrowy szampan, ale i wówczas spożywaj go z umiarem.

5 Jeśli na twoim stole gości napój wysokoprocentowy, to raczej niech to będzie wytrawne czerwone wino lub jakiś czysty alkohol. Kolorowe i mocne są zabójcze dla wątroby. Nigdy nie pij na pusty żołądek, nie popijaj alkoholu gazowanymi napojami, nie spiesz się z wychylaniem toastów. A jeśli jesteś kobietą, to miej na uwadze, że u ciebie metabolizm alkoholu przebiega o wiele wolniej, tak że skutki spożywania procentów mogą być przedłużone i bardziej bolesne.

6 Unikaj sztucznych poprawiaczy smaku (np. przypraw z glutaminianem sodu) czy innych dodatków do żywności - np. sztucznego soku cytrynowego, ciężkich sosów, także tych na bazie majonezu. W ogóle na twoim świątecznym stole niech będzie jak najmniej sztuczności, bo wątroba mogłaby ich nie przerobić.

7 Ogranicz spożycie soli, zamiast niej stosuj zioła. Spożywaj jak najmniej smażonego. Zamiast po raz kolejny odsmażać schab czy szynkę, podgrzej na parze i dodaj jakiś sos. Albo zawiń produkt w folię aluminiową i wstaw do piecyka. A jeśli już smażysz, to za każdym razem używaj nowej porcji oleju.

Jeśli wątrobajednak się odezwie:

Małymi łykami popijaj herbatkę miętową, imbirową lub szałwiową

Zjedz pół łyżeczki sproszkowanego majeranku lub kminku

Zjedz pół grejpfruta lekko posłodzonego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki