Odchudzanie to nadal temat numer jeden wśród zagadnień dotyczących zdrowego stylu życia. Szczupła sylwetka jest gwarancją sukcesu, dobrego samopoczucia i zdrowia. Promowane są aktywność fizyczna, zdrowe produkty i niskokaloryczne dania.
Nie ma uniwersalnej diety odchudzającej, ani idealnego sposobu odżywiania. Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia, metabolizmu, ale też rodzaju wykonywanej pracy i nawyków. Sposób odchudzania trzeba dostosować do rozkładu dnia, swoich możliwości i upodobań. Jeśli nie lubimy danej potrawy, nie możemy się zmuszać do jej jedzenia, a zastąpić ją inną. To my decydujemy o sposobie odchudzania. Proces ten, a potem utrzymywania wagi to nie kara, ale nowy, lepszy sposób życia.
- Sposób odżywiania, który prowadzi do trwałych efektów odchudzania, nie może powodować frustracji. Nie jest to łatwe, bo odchudzanie wiąże się z deficytem energetycznym - aby schudnąć należy więc jeść mniej, niż potrzebujemy. Ale dieta powinna dawać nam poczucie sytości. Ważne jest też, aby dania nam smakowały.
- Odchudzanie nie może polegać na umartwianiu się. Jeśli będziemy jeść potrawy, które nam nie odpowiadają, szybko się zniechęcimy. A przecież chodzi o to, by trwale zmienić styl odżywiania. Jedzenie to przyjemność, której nie wolno się pozbawiać.
- Bierzmy pod uwagę zachcianki. Lepiej czasem zgrzeszyć i zjeść kawałek ciasta, niż się umartwiać i odmawiać sobie wszystkiego. Zbyt rygorystyczna dieta doprowadzi do tego, że pewnego dnia rzucimy się na jedzenie bez żadnych hamulców.
- W schudnięciu pomóc może akceptacja swojego ciała takiego, jakim jest i docenienie go za inne aspekty. Jeśli odejdziemy od obsesyjnego dążenia do niższej wagi i przekserujemy uwagę na inne sfery życia, przestaniemy myśleć wciąż o jedzeniu i zmniejszymy stres, który sprzyja nadwadze.
Jeszcze kilka lat temu modne były diety, które drastycznie ograniczały liczbę spożywanych kalorii lub wykluczały całe grupy produktów z jadłospisu. Często dawały one szybki efekt, ale przyczyniały się do powstania zaburzeń metabolicznych. W dłuższej perspektywie przynosiły więcej szkody niż pożytku, pojawiał się efekt jo-jo.
Mniej jeść, więcej się ruszać – to proste, ale niezbyt odkrywcze zalecenie słyszał chyba każdy, kto próbuje schudnąć. Wydaje się, że łatwo wdrożyć je w życie, ale tylko tym, którzy nigdy nie próbowali tego zrobić. Podejmując wysiłek zrzucenia kilogramów, przeciwko sobie mamy bowiem potężnych przeciwników – własną biologię, psychologię i wpływ otoczenia.
Odpowiadając na to zapotrzebowanie, przygotowaliśmy poradnik dla tych, którzy chcą tracić kilogramy z głową, nie głodować w trakcie odchudzania i czuć sytość i zadowolenie. To książka "Jadłospis na diecie", która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce Superhobby.
W pierwszej części przedstawiamy sprawdzone sposoby na to, jak rozsądnie chudnąć. Piszemy o zasadach, które pomogą najpierw zmienić sposób odżywiania, utrwalić nowo nabyte zdrowe nawyki, a następnie przestrzegać diety. Przyjrzymy się też produktom, które sprzyjają zdrowemu odchudzaniu oraz zaskakującym sposobom na wprowadzanie nowych produktów do codziennego jadłospisu.
Integralną częścią książki jest ponad 80 sprawdzonych przepisów na dania dietetyczne. Są one nie tylko lekkie i przygotowane z dobrej jakości produktów, lecz także sycące. Podajemy też bezpieczne kalorycznie zamienniki drugiego śniadania i podwieczorku - dla tych, którzy nie mają czasu na ich przygotowywanie. Obok jadłospisów i przepisów czytelnicy znajdą praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania posiłków, czyli gotowania, pieczenia, smażenia, zastosowania przypraw, kolorów zastawy stołowej itp.
Jeśli masz problem z nadprogramowymi kilogramami, możesz też skorzystać z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Indywidualnie dobrana dieta pozwoli jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Więcej informacji na stronie https://jeszcolubisz.poradnikzdrowie.pl/.